
Mitä on Pilates?
Pilates on viime vuosina suurta suosiota saavuttanut harjoittelumuoto, jossa yhdistyvät sekä kehon että mielen hallinta. Menetelmä ei kuitenkaan ole uusi, sillä Pilateksen juuret ulottuvat kehittäjänsä Joseph Pilateksen jalan jäljille 1900-luvun alkupuolelle. Ammattitanssijat totesivat jo tuolloin harjoittelumenetelmän lisäävän notkeutta, ponnistusvoimaa ja liikkeen hallintaa.
Menetelmä sisältää harmonisia elementtejä itämaisista perinteisistä liikuntamuodoista kuten esimerkiksi joogasta.
Pilateksen filosofinen tausta
Pilates-tekniikan filosofisen olemuksen mukaisesti ihmisen liikkeen ja ylipäätään liikkumisen keskusta on lantion seutu. Kehon hallinta siis perustuu selän ja vatsan seudun syvien ja pinnallisten lihasten koordinoituun käyttöön. Suomennettuna ja hieman yksinkertaistettuna hyvä ryhti luo perustan terveelle ja tasapainoiselle liikkumiselle.
Harjoittelussa myös hengityksellä on keskeinen rooli. Pilateksen ydinkohtiin luetaan rauhallisen hengitystekniikan korostamisen ja vatsa- ja selkälihasten hallinnan lisäksi liikkeen tietoinen suorittaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että pelkkä liikkeen mekaaninen toistaminen ei tuota toivottua tulosta. Syvyyttä harjoitteluun saadaan keskittymällä hengitykseen, mikä auttaa harjoittelijaa sisäistämään liikkeet. Menetelmän teoreettisen taustan mukaisesti tällä tavalla liikkeen vaikutuksen voi oppia tuntemaan sisältä ulospäin.
Pilates on salaa tehokasta
Pilates-tunnilla ahaa-elämyksen voi kokea löytäessään kehon keskustan lihakset uudella tavalla. Usein pinnalliset ja suhteellisen vahvat selkä- ja vatsalihakset huolehtivat keskikehon lihastasapainosta. Anatomian kirjan tutkiminen kuitenkin paljastaa, että lihaksia esimerkiksi selän puolella on neljässä kerroksessa. Näistä syvimmässä kerroksessa eli selkärankaa lähimpänä olevilla pienillä nikamanvälisillä kiertäjä- ja poikittaislihaksilla on kuitenkin erittäin merkittävä toiminnallinen rooli stabiloimaan tukirankaa liikkeen aikana. Pilates-tunnilla nämä ehkä aikaisemmin vähemmän harjoitetut lihakset löytyvät ja kadonnut kontakti omaan kroppaan löytyy.
Lajin salatehokkuutta kuvaa hyvin se, että itse treenin aikana ei välttämättä tule hiki eikä hengästy, mutta seuraavana päivänä tietää todella tehneensä jotain. Pilates-tunnilla liikkeet sidotaan yhteen niin, että hengitysrytmi pysyy harjoittelun ajan tasaisena ja syvänä. Pilateksessa lihasmuistia koulutetaan tai rakennetaan uudelleen. Harjoittelussa siis keskitytään vähän käytössä oleviin tai heikkoihin lihaksiin, kun taas jännittyneitä tai yliaktiivisia lihaksia rentoutetaan.
Marja Putkisto lajin uranuurtaja Suomessa
Suomeen Pilates-menetelmän toi Marja Putkisto 1990-luvun alussa. Suomen Method Putkisto Pilates-ohjaajien koulutus aloitettiin vuonna 2000. Tänä päivänä koulutuksesta vastaa Method Putkisto Instituutti, josta valmistuneet ohjaajat ovat ammattitaitoisia erikoisosaajia.
Marja Putkisto on todennut, että 10 harjoituskerran jälkeen voi tuntea vartalossaan eroja aikaisempaan. 20 kerran jälkeen muutokset alkavat näkyä ja 30 kerran jälkeen ihmisellä on uudenlainen vartalo. Lisätietoja Pilateksesta löydät nettisivuilta www.methodputkisto.com.