Kiinteytys

Kiinteytys onnistuu parhaiten, kun ravinto, lepo ja treeni ovat tasapainossa. Kiinteytys ei käy hetkessä.

Kiinteytys tarkoittaa yleensä sitä, että lihasten päällä olevan rasvan määrä vähenee ja lihakset tulevat paremmin esille. Kiinteytys ei tarkoita vain laihtumista vaan sitä, että lihakset saavat riittävästi ravintoaineita ja kasvavat. Kiinteytys ei tapahdu yhdessä yössä, eikä siihen ole oikoteitä. Kiinteytys ei onnistu pysyvästi ihmedieeteillä eikä liian niukalla energiansaannilla. Kiinteytys voi olla pysyvää, jos ihminen pystyy noudattamaan liikuntatapaa ja ruokavaliota loppuelämän.

Rasvanpoltto ei onnistu paikallisesti, vaikka moni niin luulee. Rasvanpoltto on kansanomainen ilmaus siitä, kun rasvan määrää halutaan nopeasti pienentää. Rasvanpoltto merkitsee käytännössä rasvakudoksen vähenemistä. Rasvanpoltto lähtee käyntiin, kun keho saa riittävästi energiaa ja aerobista liikuntaa. Myös lihaskuntoharjoittelu on tärkeää, jos rasvanpoltto kiinnostaa. Rasvanpoltto vaatii aina tasapainoista ravintoa: riittävästi laadukasta proteiinia, kuitupitoisia hiilihydraatteja, pehmeitä rasvoja sekä vihanneksia ja marjoja. Rasvanpoltto liian vähällä syömisellä ei onnistu.

Jos tavoitteena on saada selluliitti pois, oikea ruokavalio on avainasemassa. Ajatuksella ”selluliitti pois nopeasti ja tehokkaasti” ei välttämättä pääse pitkälle, jos ei tiedä perusasioita. Kun päämäärä on saada selluliitti pois, ensin pitää tietää, että selluliitti merkitsee rasvasolujen rykelmiä, joiden ympärillä on sidekudosta. Suurentuneet rasvasolut aiheuttavat painetta veri- ja lymfasuonille, aineenvaihdunta heikkenee, ja ihosta tulee muhkurainen. Selluliitin kehittyminen ei edellytä ylipainoa: laihallakin ihmisellä voi olla halu saada selluliitti pois. Jos tavoite on saada selluliitti pois, kannattaa juoda riittävästi vettä, tehdä tehokasta lihaskuntotreeniä, syödä monipuolisesti sekä kosteuttaa ja kuoria ihoa säännöllisesti.

Vatsan kiinteytys onnistuu parhaiten, kun vatsan lihaksia treenataan oikein. Syvät vatsalihakset kaipaavat myös harjoittelua. Jos vatsan kiinteytys kiinnostaa, pehmätkin lajit, kuten jooga ja pilates, voivat auttaa. Vatsan kiinteytys lähtee käyntiin, kun keskikehon lihakset saavat monipuolista ja riittävää rasitusta. Vatsan kiinteytys onnistuu kuitenkin vain terveellisen ruokavalion kautta.

Samalla tavalla reisien kiinteytys onnistuu parhaiten, kun syöminen ja liikunta ovat hyvässä suhteessa. Reisien kiinteytys onnistuu yleensä esimerkiksi juoksun ja lihaskuntoharjoittelun kautta. Esimerkiksi jalkaprässi on hyvä kuntosalilaite, jos reisien kiinteytys kiinnostaa. Reisien kiinteytys lähtee siitä, että pakara- ja reisilihakset saavat molemmat tarpeeksi rasitusta.

Kiinteyttävä treeniohjelma sisältää monipuolista harjoittelua kaikille kehon lihasryhmille. Kiinteyttävä treeniohjelma käsittää sekä aerobista treeniä että lihaskuntoharjoittelua. Kiinteyttävä treeniohjelma voi olla personal trainerin räätälöimä. Kiinteyttävä treeniohjelma on aina yksilöllinen, ja kaikki liikkeet eivät sovi kaikille esimerkiksi vammojen ja muiden kehon erityispiirteiden vuoksi. Selluliitti voi vähentyä, jos kiinteyttävä treeniohjelma on oikein suunniteltu.