1. Selluliitti syntyy soluaineenvaihdunnan häiriötilasta
Selluliitissa rasvasolut muodostavat rykelmiä, joita ympäröi säikeinen sidekudos. Suurentuneet rasvasolut painavat veri- ja lymfasuonia, jolloin verenkierto ja imunestekierto häiriintyvät, mikä heikentää solujen aineenvaihduntaa ja hapensaantia. Kudokseen kertyy rasvan ohella nestettä ja kuona-aineita. Mitä pidemmälle selluliitti on edennyt, sitä suurempia rykelmiä rasvasolut muodostavat ja sitä muhkuraisempaa iho on.
2. Selluliittia on kolmea kehitysastetta
- asteen selluliitista rasvasolut ovat hieman suurentuneet. Tämä näkyy niin sanottuna appelsiini-ihona kudosaluetta sormin puristettaessa.
- asteen selluliitissa rasvasolut ovat selkeästi suurentuneet ja muodostavat rykelmiä eli mikronoduleja. Selluliittikudos erottuu muhkuraisena seistessä ja erityisesti sivulta katsottuna.
- asteessa rasvasolut ovat ryhmittyneet suuriksi makronoduleiksi. Selluliittikudos on selvästi muhkuraista ja voi olla kosketusarkaa.
3. Selluliittia voi olla myös niskassa
Selluliitin tyypillisimmät esiintymisalueet ovat pakarat, reidet, lantio ja vatsa. Selluliittia voi muodostua myös pohkeisiin, olkavarsiin, polvien sisäreunalle ja jopa niskaan.
4. Selluliittia on yhdeksällä naisella kymmenestä
Kiitos estrogeenin, 80–90 prosentilla naisista on selluliittikudosta. Naissukuhormonista johtuen selluliitti lisääntyy herkästi puberteetin, raskauden ja hormonivalmisteiden käytön seurauksena.
5. Selluliittia on myös miehillä
Selluliitti ei ole vain naisten vaiva. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 40 prosentilla miehistä on selluliitiksi tunnistettavaa kudosta. Useimmiten tämä sijoittuu vatsan alueelle.
6. Selluliitti on elintasoilmiö
Sukupuolta, perintötekijöitä sekä tiettyjä sairauksia ja lääkeaineita lukuun ottamatta selluliitin aiheuttajalista koostuu elämäntyyliin liittyvistä tekijöistä. Tästä johtuen selluliitti on yhä yleisempää yhä nuoremmilla naisilla. Elämäntapatekijöitä ovat muun muassa ruoansulatusongelmat, vääränlainen tai liiallinen ravinto, tupakan ja alkoholin runsas käyttö, stressi sekä laskimoverenkierron ja imunestekierron häiriöt, joiden taustalla on liikunnan vähäisyys, ryhtivirheet, puristava vaatetus tai huono ergonomia.
7. Selluliitti ei edellytä ylipainoa
Useimmiten selluliitista kärsivällä paino on normaali tai hieman kohonnut, mutta myös hoikilla esiintyy selluliittia. Terveen rasvakudoksen ja selluliittikudoksen ero on selvä: rasva on rasvaa, selluliitti on koteloitunutta rasvaa. Selluliitissa rasvasolut ovat suurentuneet ja muodostavat rykelmiä, mikä näkyy ja tuntuu appelsiini-ihona. Runsas mutta terve rasvakudos on jakautunut tasaisesti keholle. Se ei ole muhkuraista vaan pehmeää, sillä rasvasolujen ympärillä on vain vähän sidekudosta.
8. Selluliittia on kaiken ikäisillä
Selluliittia on nuorilla, keski-ikäisillä ja vaihdevuosiin ehtineillä. Iän myötä selluliittia lisäävät muun muassa muutokset elintavoissa, hidastunut aineenvaihdunta sekä ihon kiinteyden ja kimmoisuuden aleneminen, mikä tekee selluliitista näkyvämmän. Vaihdevuodet voivat joko lisätä tai vähentää selluliittia.
9. Selluliittia voi torjua
Selluliitin hoidossa painopiste on ehkäisyssä. Tuloksellisen torjunnan kannalta keskeisiä tekijöitä ovat ravinteikas ruokavalio, riittävä veden juonti sekä päivittäinen liikunta ja siihen liittyen rasittuneiden lihasten palauttava huolto eli huolellinen venyttely. Toisen tukipilarin muodostaa tinkimätön kropanhoito: säännöllinen ihonkuorinta, kosteutus ja ongelmakohtien täsmähoito selluliittituotteilla sekä hoitolahoidot.
10. Selluliittituotteista on hyötyä
Selluliitin hoitoon tarkoitetut tuotteet sisältävät aktiiviaineita, jotka voivat vahvistaa hiussuonten seinämiä, tehostaa veren- ja nestekiertoa sekä käynnistää rasvojen hajoamisen rasvasoluissa ja täten pienentää rasvakertymiä. Suosituin aktiiviaine on kofeiini, joka vauhdittaa sekä rasva-aineenvaihduntaa että nestekiertoa.
11. Selluliitti ei ole ikuista
Mitä tuoreempaa eli pehmeämpää selluliittikudos on, sitä paremmat ovat hoitotulokset. Jopa 3. asteen selluliittia on mahdollista saada vähenemään, mutta se vaatii aikaa ja asennetta. Hoidon tulee olla säännöllistä, pitkäjännitteistä ja kattavaa, ja se sisältää liikunnan, ruokavalion, kotihoidon sekä hoitolahoidot.
Asiantuntijat kosmetologi Satu Juurakko/Kauneushoitola Disar-Center ja international trainer Paul Keegan/GTS Group SpaLähde Una Nuotio: Kerro kerro kuvastin (Otava 2009)
Kotihoito vai hoitolakäsittely?
Riittääkö kotihoito vai tarvitaanko myös hoitola-hoitoja? Molempi parempi, tietää kosmetologi Satu Juurakko.
Kotihoitotuotteet kosteuttavat, silottavat, parantavat ihon väriä sekä tehostavat soluaineenvaihduntaa. Kuorinta ja hoitotuotteiden levittäminen hieromalla parantavat vaikuttaja-aineiden imeytymistä.
Marssijärjestys kotihoidossa:
- Puhdista ja kuivaa iho ja lisää selluliittituote vain ongelma-alueille jäntevästi hieroen.
- Levitä kiinteyttävä tai kosteuttava vartalovoide vasta, kun selluliittituote on imeytynyt.
Kosmetologisten hoitolahoitojen menetelmät ja tuotteiden aktiiviaineet tähtäävät selluliittirakenteen hajottamiseen sekä veren- ja imunestekierron parantamiseen. Hoidot ehkäisevät nesteiden kerääntymistä kudoksiin, tehostavat soluaineenvaihduntaa, silottavat ihon pintaa, parantavat sen kiinteyttä ja väriä. Ratkaiseva ero kotihoitoon nähden on tehokkuudessa. Parhaisiin tuloksiin päästään sarjahoidolla.