Selluliitti

Appelsiini-iho, tulehdusta vai kauneushaitta? Näin eroon selluliitista!

Selluliitti on ihonalaista rasvaa, joka kertyy sidekudoksen väleihin. Nämä sidekudoksen muodostamat rasvasolut ovat naisilla erimuotoisia ja suurempia kuin miehillä. Siksi selluliittiä on enemmän naisilla kuin miehillä.

Selluliitti syntyy soluaineenvaihdunnan häiriötilasta. Selluliitissa rasvasolut muodostavat rykelmiä, joita ympäröi säikeinen sidekudos. Suurentuneet rasvasolut painavat veri- ja lymfasuonia, jolloin verenkierto ja imunestekierto häiriintyvät, mikä heikentää solujen aineenvaihduntaa ja hapensaantia. Kudokseen kertyy rasvan ohella nestettä ja kuona-aineita. Mitä pidemmälle selluliitti on edennyt, sitä suurempia rykelmiä rasvasolut muodostavat ja sitä muhkuraisempaa iho on.

Selluliitti on yleistä ja perinnöllistä, mutta ei välttämättä ikuista! Useimmiten selluliitista kärsivällä paino on normaali tai hieman kohonnut, mutta myös hoikilla esiintyy selluliittia. Naisilla rasva kertyy helpoiten reisiin, käsivarsiin, takapuoleen, vyötärölle ja lantiolle. Siellä rasvalokerot ovat suurempia ja rasva-aineenvaihdunta hitaampaa. Rasvakudoksen huonon aineenvaihdunnan vuoksi selluliitista on vaikea päästä eroon.

Selluliittia on yhdeksällä nai­sella kymmenestä. Estrogeenin ansiosta 80–90 prosentilla naisista on selluliittikudosta. Naissukuhormonista johtuen selluliitti lisääntyy herkästi puberteetin, raskauden ja hormonivalmisteiden käytön seurauksena.

Selluliitti on myös elintasoilmiö. Osa selluliitin aiheuttajista ovat elämäntapatekijöitä. Näitä elämäntapatekijöitä ovat muun muassa ruoansulatusongelmat, vääränlainen tai liiallinen ravinto, tupakan ja alkoholin runsas käyttö, stressi sekä laskimoverenkierron ja imunestekierron häiriöt, joiden taustalla on liikunnan vähäisyys, ryhtivirheet, puristava vaatetus tai huono ergonomia.

Terveen rasvakudoksen ja selluliittikudoksen ero on selvä: rasva on rasvaa, selluliitti on koteloitunutta rasvaa.

Selluliitti on myös samanniminen sairaus, mutta siinä on kyse vakavasta ihonalaisesta tulehduksesta. Pahassa tapauksessa myös kosmeettinen selluliitti voi kehkeytyä kivuliaaksi. Silloin rasvalokeroiden turvotus jarruttaa veren ja imunesteen kiertoa niin, että selluliitti-ihosta tulee harmahtavaa ja syntyy nesteturvotusta. Ylimääräinen neste saattaa aiheuttaa pingotusta ja ihon arkuutta.

Miten kosmeettisen selluliitin sitten saa pois? Selluliitin hoidossa tärkeää on ennaltaehkäisy. Treenaa lihaksia ja liiku monipuolisesti, koska lihakset lisävät rasvanpolttoa ja samalla kiinteydyt. Liikuntaan liittyen myös rasittuneiden lihasten palauttava huolto eli huolellinen venyttely.

Toinen tukipilari on tinkimätön kropanhoito: kuivaharjaus, ihon hierominen ja voiteet voivat vähentää selluliittia. Laihduttaminen ei välttämättä auta, mutta syö terveellisesti ja juo runsaasti vettä.