Ayurvedan tapa lähestyä terveyttä on luonteeltaan holistinen. Kun kyse on terveydestä, käsitellään sekä kehoa että mieltä. Ayurveda ei tyydy ainoastaan poistamaan oireita, vaan haluaa löytää ongelmien todellisen alkulähteen.
Keho ja mieli ovat tiukasti toisissaan kiinni: fyysiset sairauden vaikuttavat mieleen ja päinvastoin. Sairaus saattaa alkaa mielessä ja siitä se leviää kehoon. Holisitisen lähestymistavan tärkeys on hyvä muistaa. Tätä edistävät ayurveda ja jooga.
Ayurveda on lääketiede, joka tukee kehon luonnollisia taipumuksia tässä tasapainon kehittämisessä ja antaa ohjeita muun muassa ruokavalion ja elämäntapojen valitsemisessa. Se myös kehottaa lievittämään stressiä joogalla, meditaatiolla ja hengitysharjoituksilla. Nämä kaikki yhdessä vahvistavat immuniteettia taaten terveen ja pitkän elämän.
Kehomme antaa koko ajan merkkejä tasapainosta ja epätasapainosta. Kun tiedät ayurveda-kehotyyppisi, pystyt tukemaan omia luontaisia vahvuuksiasi kuuntelemalla kehoasi. Ayurvedan kolme kehotyyppiä eli doshaa ovat pitta, vata ja kapha. Kehotyyppisi saat selville ayurveda-testin avulla.
Vata vastaa kehon liikkeestä. Tälle kehotyypille sopivat lämmin ruoka ja juoma sekä makeat, happamat ja suolaiset maut. Kevyelle vatalle käyvät kardemumma, kumina, inkivääri, kaneli ja neilikka sekä seesamiöljy ja liotetut mantelit.
Pitta vastaa ruoansulatuksesta. Pittalle sopii lämmin muttei kuuma ruoka ja juoma, makeat ja karvaat maut, kaneli, korianteri, kardemumma, fenkoli ja kurkuma. Vältä chiliä. Pittan tulisi käyttää oliiviöljyä ja kohtuudella gheetä eli kirkastettua voita.
Kapha vastaa rakenteesta ja kiinteydestä. Raskaalle kaphalle sopii kevyt ja lämmin ruoka ja juoma. Kaphan tulisi suosia pistäviä ja karvaita makuja, kirnupiimää, lassia, inkivääriä, kurkumaa ja pippureita sekä pieniä määriä hunajaa ja öljyä.
Ayurveda-ruokavalio määräytyy kehotyypin mukaan, mutta jokaisen kehotyypin lautasella tulisi olla vuodenaikojen sadon tuotantoa. Sadot jakaantuvat kolmeen: kevät, kesä ja syksy.
Ayurvedan mukaan elämänkaari jakautuu kolmeen eri vaiheeseen. 25–30 ensimmäistä vuotta ovat kaphan vallan alaisena. Pitta-vaihe on seuraava samanpituinen kausi ja vata vallitsee viimeisen kolmanneksen ajan.
Ayurvedan painopiste ei ole niinkään itse parantamisessa, vaan terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien välttämisessä. Tällä pyritään saavuttamaan mahdollisimman ongelmaton ja pitkä ikä, joka päättyy kivuttomaan kuolemaan.
Ayurveda yrittää tavoittaa ne tekijät, jotka pitkällä tähtäimellä voivat tuottaa ongelmia ja siten estää sairastumisen. Länsimaiseen lääketieteeseen verrattuna tämä tarkoittaa dramaattista suunnanmuutosta ennaltaehkäisyn suuntaan.