Terve.fi

Tasapainoa ja elinvoimaa lääkekasveista


Ayurvedan mukaan ruokavalio ja lääkekasvit ovat tärkeä osa kehon ja mielen tasapainottamisessa. Ayurvedassa käytettävät lääkekasvit luokitellaan niiden ainutlaatuisten luonteenpiirteiden sekä sen mukaan mikä vaikutus niillä on kehoon ja mieleen.

Kasvit sisältävät yleensä elinvoimaa eli pranaa. Tämä prana on helposti siirrettävissä ihmiskehoon kun kasvi syödään, jolloin kasvin energia yhdistyy oman energiamme kanssa. Ayurvedan hengellisyys perustuu siihen, että me kaikki olemme osa yhtä ja samaa tietoisuutta. Kun pääsemme osaksi kasvien energiaa, meillä on mahdollisuus päästä hyötymään niiden parantamiskyvystä. 

Länsimaiseen lääketieteeseen verrattuna ayurveda eroaa kasviperäisten lääkkeiden suhteen siinä, että se käyttää koko kasvin hyväkseen, eikä vain tiettyä laboratoriossa eristettyä aktiivia ainesosaa. Koko kasvin käyttämisessä on se hyöty, että sen kaikki ainesosat toimivat yhdessä synergisesti ja antaa näin luonnollisen mahdollisuuden luoda vahvemman vaikutuksen kehoon ja mieleen.

Yleensä ayurvedassa lääkekasveja ei käytetä yksin vaan eri kasveista tehdään sekoite. Näin saadaan aikaan vielä vahvempi vaikutus, kun jokainen kasvi lisää toisen vahvuutta ja näin ollen kasvattaa paranemismahdollisuuksia. Tietyt ikivanhat lääkekasvisekoitteet kuten Triphala, Dashamula ja Trikatu ovat kestäneet ajan paineet ja ne ovat eräitä suosituimpia ayurvedan käyttämiä kasvisvalmisteita. 

Kasvisvalmisteita voidaan antaa monessa eri muodossa. Suosituin niistä on pilleri. Toiseksi suosituin muoto on jauhe. Jauheen antaminen on hyödyllistä erityisesti kun potilaalle määrätään yksilöllinen sekoitus yrttejä. Muita ayurvedan käyttämiä käyttötapoja ovat tuorepuristetut mehut, teet, mahlat, hillot, lääkeviinit ja lääkeöljyt.

Lääkekasvin tehoon ja vaikutukseen kehossa vaikuttaa aika ruokailuun suhteutettuna. Yleisenä sääntönä on se, että kasvit, jotka vaikuttavat paksusuolen, munuaisten, lisääntymiselinten ja kohosta poistavien elimien toimintaan, on parasta ottaa ennen ruokailua. Lääkekasvit, jotka vaikuttavat ruuansulatukseen, kehon keskiosaan eli vatsalaukkuun, maksaan ja ohutsuoleen, suositellaan otettavan ruokailun aikana. Kehon yläosaan, kuten sydämeen keuhkoihin ja aivoihin vaikuttavat kasvit on otettava ruokailun jälkeen.

Lääkekasvit suositellaan usein otettavan tiettyjen ruoka-aineiden kanssa kuten gheen (kirkastettu voi), aloe vera mehun, maidon tai hunajan kanssa. Tämä saattaa joko vahvistaa tai tasapainottaa lääkekasvin voimaa. Niillä myös säännöstellään doshien tasapainoa. Yleisesti ghee tasapainottaa vataa. Sitä suositellaan joskus myös pitalle esimerkiksi kuumetta alentavien yrttien kanssa. Maito ja aloe vera ovat hyviä pitalle, kun taas hunaja on paras kapha-tyypeille. Se laannuttaa liman tuotantoa ja sopii niille, jotka haluavat pudottaa painoa.

Vaikka lääkekasvit ovat erittäin tärkeitä kehon toiminnan säännöstelyssä, ne ovat silti vain osa laajempaa kehystä terveyden saavuttamiseksi. On tärkeää muistaa, että sairauden syy on saatava ensin selville, jonka jälkeen keho tulee tyhjentää kuona-aineista (ama). Samalla keho-mieli kokonaisuus on saatava tasapainoon ruokavalion ja elämäntyylin vaihdosten ja lääkeyrttien avulla. Koko prosessia edesauttavat jooga-asanoiden harjoittaminen, meditaatio ja hengitysharjoitukset.

Julkaistu: 10.3.2011