Terve.fi

Kapha

Kapha
Kapha tuottaa kaikkea mikä pitää kehon kasassa. Sen päätehtävä on “tukeminen”. Kaphan ominaisuuksiin kuuluu limaisuus, kylmyys, raskaus ja jäykkyys.
Julkaistu: 15.2.2009

Kapha saa aikaiseksi vakautta, voimakkuutta ja tiiviitä kudoksia. Se liukastaa niveliä, kohottaa vastustuskykyä ja hidastaa rappeutumista. Kapha sijaitsee ennen kaikkea pään ja rintakehän seudulla. Keuhkoissa, vatsalaukussa, suu- ja nenäonteloissa limantuotanto onkin kaikkein näkyvintä. Makuaisti on kaphasta riippuvainen.

Kaphat ovat harvoin sairaita ja he elävät yleensä pitkään. He ovat usein hieman pyöreitä ja heillä on miellyttävä ulkonäkö. He reagoivat hitaasti ärsykkeisiin ja heillä on usein erittäin hyvä muisti. He ovat tunteellisia ja hoivaavia. Liiallinen kapha tuo mukanaan laiskuutta, ylipainoa, hitautta, painavaa oloa, vaaleaan taipuvaa ihonväriä ja uneliaisuutta. Limantuotanto hengityselimisissä on kaphan aiheuttamaa, samoin liiallinen syljen tuotanto. Kaikki nestemäiset ainekset kehossa ovat kaphan voiman alaisena.  

Kaphojen ruuansulatus ja aineenvaihdunta on hidasta. Senpä takia he lihovat helposti. He saattavat pärjätä vain yhdellä aterialla päivässä eivätkä hermostu jos syöminen jää väliin. Jos painoa kerääntyy, sitä on vaikea saada pois.

Kaphat tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja sitä on hyvä harrastaa joka päivä, sillä he helposti retkahtavat sohvan pohjalle syömään. Kapha tyypit ovat taipuvaisia masentumaan. Liikunta on eräs parhaista apukeinoista. Sen avulla saadaan aineenvaihdunta kiihtymään, joka on kaphalle elintärkeää.Kaphan hiukset ovat yleensä tummahkot ja lainehtivat. Heillä on usein paljon karvoja. Heidän silmänsä ovat suuret ja hampaat myös isokokoiset ja hyvin valkeat. Kynnet kaphoilla on myös suuret ja vahvat ja niissä näkyy vaalea “kuu” selvästi. Kaphan iho on kostean puoleinen.

Kaphakokemus:

Menin lauantai-iltana aikaisin nukkumaan noustakseni seuraavana aamuna aikaisin ylös. En kuitenkaan saanut herättyä ja nukuin yhteentoista asti aamulla. Join kylmää maitoa ja vaaleaa leipää aamupalaksi, jonka päälle voitelin runsaasti voita ja vielä juustoa. Istuin muutaman tunnin olohuoneessa sanomalehteä lukien ja lopun sunnuntaipäivästä katsoin televisiota. Lounaaksi söin perunaa ja lihakastiketta. Jälkiruuaksi ison annoksen jäätelöä. Illalla vielä söin suklaata ja karkkia ja join lasillisen valkoviiniä. Maanantaiaamuna kiirehdin töihin talvisessa viimassa takki auki ilman kaulahuivia. Iltapäivällä minulla alkoi nuha ja limainen yskä.

Sunnuntaipäivä nostattaa yleensä kaphaa. Limantuotanto lisääntyy nukkumisen, raskaan ja kylmän ruoan ansiosta. Mitä enemmän kapha nukkuu sitä enemmän hän haluaa nukkua. Kylmä viima, varsinkin rintakehän kohdalla saa kaphoilla helposti aikaan hengitystieongelmia. Kaphan tulisi välttää ruoan suhteen kaikkea makeaa, hapanta ja suolaista. Mausteiset, jopa tuliset ateriat on suotavia ja niiden kanssa mahdollisimman vähän pastaa tai perunaa. Sen sijaan ohra, kuskus ja basmatiriisi ovat kaphallekin sopivia. Kaiken pitäisi olla lämmintä ja kevyttä. Kaphat ovat makean perään ja kun himo iskee heille sopii parhaiten pikkulusikallinen hunajaa. Sillä on juuri kaphan ominaisuuksille päinvastaiset vaikutukset ja sitä suositellaan makeutusaineeksi laihduttajille. Hunajaa ei kuitenkaan saisi lämmittää, ja jos sitä käytetään teessä makeuttajana, se pitää lisätä vasta, kun tee on jäähtynyt juomalämpöiseksi. 

Kommentoi »