Terve.fi

Vata

Vata
Vata tarkoittaa kirjaimellisesti liikettä. Se on kaikkein tärkein dosha, sillä se ylläpitää elämää, kuitenkin aiheuttaen enemmän sairauksia kuin pitta tai kapha. Se on luonteeltaan kuiva, kevyt, karhea, kylmä ja aina liikkeellä.
Julkaistu: 15.2.2009

Sen pääpaikkana kehossa on paksusuoli, alavatsa, reidet, korvat, luut ja iho. Sen päätehtävänä on vahtia kaikkea kehossa tapahtuvaa liikettä, kuten hengitys, verenkierto ja suolen liikkeet. Se on myös vastuussa hermoston toiminnasta.

Kipu on vatan pääoire, joka johtuu hermojen liiallisesta ärsytyksestä. Aistimien kautta saadut ärsykkeet kulkeutuvat aivoihin vatan avulla. Vata säännöstelee perustarpeita ja pitää kuona-aineet liikkeellä. Vata on vastuussa puheesta, sekä kuulo- ja  kosketusaisteista. Vatan ruoansulatusrytmi on epäsäännollinen ja suoli tuottaa usein pientä kovaa ja tumman väristä ulostetta, joka usein kelluu veden pinnalla.

Vata ihmiset ovat yleensä laihoja ja kevytrakenteisia. Heidän terveytensä saattaa olla ailahteleva. Vatoilla on yleensä jotain epäsymmetrisiä piirteitä luustossa. He ovat yleensä joko liian pitkiä tai liian lyhyitä. Heidän verisuonensa ovat usein näkyvillä. He kärsivät usein ummetuksesta, ilmavaivoista ja vatsan turvotuksesta. Voimien väheneminen ja tajunnan menettäminen saattaa olla yleistä. He kaipaavat lämpimään ilmanalaan ja pitävät lämpimästä ruuasta. He pysyvät koko ajan liikkeellä ja heidän kädet ja jalat vipattavat jatkuvasti. Heidän iho tummuu helposti, varsinkin silmien ympäriltä ja se on luonteeltaan kuiva. Luuston kunto on suoraan verrannollinen vatan kuntoon. Kynnet ja hiukset kertovat luuston kunnosta ja ne yleensä ovat vatalla hauraat.

Vatakokemus:

Päivä on ollut intensiivinen ja väsyttävä. Illalla kotiin tullessa aerobicin jälkeen ajatukset ovat kulkeneet ylikierroksilla ja silmiä on vaikea pitää kiinni. Jalka vipattaa tai sormet rummuttavat ja olo on hieman tärisevä. Söin vain lautasellisen salaattia ja kylmää mehua ennen nukkumaanmenoa. En saa unta.

Hermojen toiminnan kiihtyminen tapahtuu usein voimakkaan urheilun tai muun aktiviteetin jälkeen. Vatan nousu tuo mukanaan tietynlaisen oireryhmän. Liiallinen keveyden tunne, tärinä, kylmyys ja kuiva suu ovat niitä tyypillisimpiä. Saadaksesi vatan takaisin tasapainoon on syötävä tai tehtävä jotain vastapainoksi, eli lämmintä, öljy tai rasvapitoista ruokaa. Meditaatio tai mikä tahansa keskittymisharjoitus on hyväksi, vaikka se saattaa olla hyvin vaikeaa rankan urheilusuorituksen jälkeen. Onkin hyvä vain syödä jotain, joka rauhoittaa, kuten lämmintä maitoa gheen ja raakasokerin kera. Se on lämmintä, makeaa ja rasvaista: kaikkea sitä mikä tasapainottaa vataa ja tällä erinomaisella juomalla on positiivinen vaikutus niin kehoon kuin mieleen. 

Kommentoi »