Terve.fi

Ruokavaliosta

Ruokavaliosta
Terveellisen ja yksilökohtaisen ruokavalion tärkeyttä ei voi painottaa koskaan liikaa. Yhdenlaisen dieetin suosittelemisessa kaikille ei ole mitään järkeä, sillä jokainen meistä on ainutlaatuinen yhdistelmä kehoa, mieltä ja sielua.

Jokaisen on otettava vastuu omasta terveydestään. Me emme voi menestyksekkäästi ylläpitää elämää pelkällä oireiden hoidolla, varsinkaan kun on kyse elämäntapa-ongelmista johtuvista sairauksista kuten kakkostyypin diabetes.

Useat ihmiset sanovat syöneensä jotain ayurvedan heille haitalliseksi osoittamaa ruoka-ainetta koko ikänsä, eivätkä he ole saaneet siitä ongelmia. Ruuansulatus ja aineenvaihdunnasta johtuvat ongelmat ovat kuitenkin yleensä pitkäjohteisia esim. kolesteroli. Yhden makkaran syöminen ei aiheuta kolesterolitason kovaa nousua, mutta usean ja tihein valiajoin syötynä sillä on vaikutuksensa. Ongelmia aiheutuu varsinkin kapha ja vata tyypeille. Pitta tyypit ovat tämän suhteen paremmassa asemassa, sillä he harvoin kärsivät ruoansulatuksen vajaatoiminnasta. Jos kuitenkin tulee syötyä jotain, joka ei sovi omalle kehotyypille, siitä seuraa usein jossain vaiheessa jonkinlaisia ongelmia.

Nykyajan tendenssi yleistää yksi dieetti kaikille sopivaksi on ayurvedan mukaan väärin. Jokainen on oma yksilönsä ja senpä vuoksi esimerkiksi jogurtti ei ole hyväksi kaikkien ruuansulatukselle. Niille, joilla ruuansulatus kestää pitkään, jogurtti hidastaa sitä vielä enemmän, etenkin kapha tyyppien kohdalla. Pitalle jogurtti on toisinaan hyvä sen viilentävän vaikutuksen takia.

Heti syömisen jälkeen tuntuva epämukavuus on merkki siitä, että ruoka tai ruokailutavat olivat sopimattomat. Kuten edellä mainittiin, vääränlaiset ruoka-aineet vaikuttavat haitallisesti pitkällä tähtäimellä kumulatiivisen vaikutuksen vuoksi. Länsimaalainen lääketiede puhuu karsinogeeneista, kun syöpä on kyseessä. Jatkuva altistuminen niille aiheuttaa solumuutoksia ja erilaatuisia syövän muotoja. Ayurvedan mukaan mikä tahansa aines voi olla haitallista. Toisaalta taas mikä tahansa aines voi saada lääkkeen merkityksen oikein käytettynä. Jokainen ruoka-aine voi aiheuttaa ongelmia, jos sitä ottaa vääränlainen kehotyyppi, jos se nautitaan väärään aikaan, jos se yhdistetään toisten sopimattomien ainesten kanssa (kuten maito ja kala) tai jos sitä syödään sopimaton määrä. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että jokainen syö sitä mikä on parasta kehomielityypin mukaan.

Tästä päästäänkin ayurvedan perustavoitteeseen eli ennaltaehkäisyyn. Meidän on pidettävä huolta omista kehoistamme ja kaikkein tärkeintä on estää sairauksien kehittyminen, varsinkin kun aineenvaihdunnallisissa tapauksissa niistä voi kehittyä krooninen ja kudoksia tuhoava sairaus, kuten reuma.

Ota siis vastuu omasta itsestäsi ja ala kuunnella omaa kehoasi. Yritä kehittää mielen tarkkaavaisuutta siitä miten kehosi reagoi eri ruokiin. Anna kehollesi parasta mahdollista ruokaa ja hiljenny ruokailuhetkeksi tekemällä siitä pyhä rituaali, jonka avulla varmistat pitkän ja sairauksista vapaan elämän. 

Julkaistu: 15.2.2011
Kommentoi »