Terve.fi

Ayurveda ja yksilöllinen nainen

Ayurveda ja yksilöllinen nainen
Ayurvedan ja joogan käsitys yksilöllisyydestä on mielenkiintoinen. Se ei ole rajautunut pelkästään ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan ja niihin liittyviin ongelmiin. Näiden lisäksi se kiinnittää huomiota myös energiseen, emotionaaliseen ja spirituaaliseen olemukseemme.

Ayurveda kokee kakkien olevan ensinnäkin yksilöitä ja sen jälkeen sukupuolensa edustajia. Näillä termeillä kahdelle ihmiselle ei voida antaa samanlaista hoitoa. Kaksi saman ikäistä ja samankokoista naista saattavat kärsiä samasta ongelmasta, silti annettava hoito on eriävä. Hoidot ovat räätälöity, ei vain fyysistä yksilöllisyyttä kunnioittaen, vaan myös sitä joka ulottuu sen tuolle puolen. Ympäristön vaikutukset ja elämäntilanne otetaan myös aina huomioon.

Tama tapa lähestyä ihmistä osoittaa toimivuutensa, varsinkin kun kyse on kyse naisten lisääntymiselinten toiminnasta. Tämä systeemi toimii jaksoissa ja naisten emotionaaliset ylä- ja alamäet ovat hyvin tunnettu tosiasia. Länsimaalainen lääketiede selittää nämä tilat hormonien ja hermojen toiminnan perusteella. Ayurveda sen sijaan selittää ne tridosha teorian avulla. Taman hyvin loogisen teorian avulla voimme ymmärtää jokaisen ihmisen olemuksen alueen, kuten kuukautiskierron. Vata, pitta ja kapha vallitsevat tiettyinä kierron aikoina ja saavat aikaan erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä käyttäytymismalleja, jotka yhdistyvät niin ruokavalioon, elämäntapoihin kuin elinympäristöön, saaden aikaan ainutlaatuisen yhdistelmän, joka toteutuu yksilöittäin. Taataksemme vaivattoman kuukautiskierron nämä energiat on otettava huomioon ruokavalio ja elämäntavat mielessä.

Useimmat naiset ovat ainakin jossain vaiheessa kärsineet jonkinlaisista kuukautisongelmista. Pieni muutos kierrossa tuskin kertoo muuta kuin ohimenevästä doshien epätasapainosta, mutta kestävä ongelma, vaikkakin vähäinen, olisi hyvä tarkastuttaa. Joillakin naisilla kuukautiset ovat jääneet pois ja jos lapsensaanti ei ole prioriteettina, saattavat he hyvinkin jättää tämän asian hoitamatta. He saattavat olla jopa tyytyväisiä toistuvan vuodon poisjäännistä. Tämä ei joka tapauksessa ole normaalia, vaan selvä merkki doshien epätasapainosta, joka tulee korjata. Epäsäännöllisyydet voidaan korjata oikealla ruokavaliolla, elämäntavoilla ja ayurvedisilla lääkkeillä. Ayurvedan mukaan se, että naiset elävät miehiä pidempään johtuu juuri kuukautisista, sillä ne puhdistavat, antavat mahdollisuuden poistaa kuona-aineita ja uudistua säännöllisin väliajoin. Kehon kykyä käydä läpi tämä luonnollinen puhdistuminen kuukausittain ei pitäisi rajoittaa. Niin tehtäessä annetaan kuona-aineille mahdollisuus kerääntyä kehoon. Tämä on vahingollista yleisterveydelle ja se lyhentää elämänkaarta. Ayurveda, holistisena lääketieteenä, antaa naisille erinomaisen mahdollisuuden parantaa terveyttä, vastustaa sairauksia, parantaa mahdollisuutta tulla raskaaksi, jonka jälkeen vaihdevuodet saavutetaan suurimmitta vaikeuksitta. Kaikkeen tähän tarvitaan kehon, mielen ja sielun yhteyttä unohtamatta ympäristön vaikutusta ja sitä mitä syömme ja minkälaisia elintapoja noudatamme. 

Julkaistu: 15.2.2011
Kommentoi »