Terve.fi

Doshat - kolme bio-energiaa

Doshat - kolme bio-energiaa
Ayurvedan peruskäsitteitä ovat kolme bio-energiaa eli doshaa nimeltä vata, pitta ja kapha. Ne hallitsevat kaikkia elintoimintojamme. Ne eivät ole silmin havaittava ilmiö, vaan niiden läsnäolon voi ymmärtää niiden aiheuttamista toiminnoista ja vaikutuksista.
Julkaistu: 14.2.2009

Niitä kutsutaan myös kolmeksi pilariksi, sillä kaikki kehossa tapahtuvat toiminnat perustuvat niille. Hedelmöittymisen aikaan ne yhdistyvät jokaiselle ihmiselle ominaisella tavalla muodostaen “prakritin” eli kehomielityypin. Tasapainossa ollessaan doshat pitävät elämää yllä, mutta aiheuttavat ongelmia jos ja kun ne pääsevät epätasapainoon. Yleensä ihmisillä joku näistä kolmesta energiasta dominoi ja aiheuttaa enemmän ongelmia kuin muut doshat. Silloin puhummekin vata, pitta tai kapha painotteisesta tyypistä.

Ajan suhde doshiin

Doshat kietoutuvat tiukasti ajan käsitteeseen. Ne vallitsevat tiettyinä päivän ja yön aikoina, eri vuodenaikoina sekä myös ruuansulatuksen jaksoissa. Lapsuus on kapha aikaa, keski-ikä on pitta aikaa ja vata hallitsee loppuelämää. Kapha on voimakas aamulla ja aikaisin illalla, pitta keskipäivällä ja keskiyöllä, vata iltapäivällä ja myöhään yöllä. Vuodenaikojen suhteen kapha nousee myöhään talvella ja keväällä, pitta kesällä ja vata syksyllä ja alkutalvesta. Kapha on valloillaan ruuansulatuksen ensimmäisessä vaiheessa eli vatsassa, pitta keskivaiheessa eli kun ruoka matkustaa ohutsuolessa ja vata silloin kun ruoka on sulatettu, imeytetty verenkiertoon ja saatettu paksusuoleen.  Ajan kulun takia doshat ovat jatkuvassa liikkeessä. Sen vuoksi terveen ihmisen täytyy jatkuvasti suojautua niiden vaikutusta vastaan, sillä jonkun doshan liika lisääntyminen aiheuttaa sille tyypillisiä ongelmia.

Ilmenemispaikat kehossa

Vata, pitta ja kapha liikkuvat joka puolella kehoa, mutta niillä on tietyt paikat mihin ne keskittyvät: vata ala- pitta keski- ja kapha ylävartaloon. Jos vata joutuu pois tasapainosta sen ongelmat usein ilmenevat alavatsassa, kuten ummetuksena. Pitta ongelmat usein keskittyvät maksaan ja ohutsuoleen, kaphan keuhkoihin ja päähän.

Doshat ja ruoan ominaisuudet

Doshien tasapainon säilyttämiseksi meidän tulee valita vallitsevan doshan ominaisuuksille vastakkainen dieetti ja elämäntavat. Vatan olomuoto on kuiva, kevyt ja kylmä, joten nestemäinen, raskas ja lämmin ruokavalio on sille hyväksi. Seesamiöljy on yksi esimerkki. Pitta on pääosin kuuma ja hapan, joten viileä ja makea rauhoittaa sen, kuten kookosöljy. Kapha on raskas, nestemäinen ja kylmä, joten sen tasapainottamiseksi tarvitsemme jotain kevyttä, kuivaa ja lämmittävää, kuten hunajaa.  

Naiset, miehet ja doshat

Yleisesti ottaen miehet ovat enemmän pitta tyyppejä ja naiset enemmän kapha painotteisia. Miehet ovat yleensä pittamaisesti määrätietoisempia ja aggressiivisempia kuin naiset. Toisaalta naiset ovat taas hoivaavampia ja tunteellisempia, kaphalle tyypillisesti. Voi myös olla voimakkaasti vahvoja kapha miehiä ja pitta naisia. Kehon eri puolet ovat myös jakautuneet: pitta oikealle ja kapha vasemmalle. Kehon epäsymmetriat usein näkyvät siten, että vasen puoli on isompi, kuten rinta tai jalka. Pitta ja kapha ovat toistensa vastakohtia. Vata tasapainottaa niitä ja vatan vaikutuksesta ne myös saattavat joutua epätasapainoon ja saada aikaiseksi esim. vinon nenän tai eri tasolla olevat korvat tai silmät. 

Kommentoi »