Terve.fi

Ayurveda - tasapaino ympäristön kanssa

Ayurveda - tasapaino ympäristön kanssa
Sekä ayurveda että jooga opettavat kuinka elää harmoniassa luonnon lakien kanssa. Niitä seuraten luonto antaa meille voimaa parantua ja ylläpitää terveyttä. Kasvit ja eläimet, joilla ei ole vapaata tahtoa, noudattavat lakeja vaistonvaraisesti.
Julkaistu: 14.2.2011

  Ihmiset noudattivat niitä siihen asti kunnes modernisaatio alkoi kasvattaa kuilua ihmisen ja luonnon välille.

Luonnosta eristäytyminen

Mitä enemmän me eristämme itsemme luonnosta, sitä enemmän me menemme taaksepäin luonnollisessa kehityksessä ja olemme vähemmän yhteydessä sisäiseen itseemme. Me elämme aikaa, jolloin ihminen kehittää itselleen keinotekoisia välineitä, jotta hän pystyisi elämään keinotekoisessa ympäristössä ja sen seuraukset ovat selvästi näkyvillä. Vääränlaisen ruokavalion ja elämäntapojen aiheuttamat terveysongelmat ovat paisumassa epidemian tavoin. Olemme menettäneet ymmärryksen siitä mikä todella on meille hyvää ja mikä ei.

Jooga ja ayurveda ovat ikivanhoja tieteitä, jotka perustuvat kehon ja mielen synkronisointiin ja tasapainottamiseen ympäristön kanssa. Tällä on se etu, että se voidaan saavuttaa missä tahansa paikassa ja mihin aikaan tahansa. Tämä selittyy vastakohtien periaatteen mukaan.

Vastakohtien voima

Joka asialla maailmassa on vastakohtainen voimansa. Esimerkiksi kuivassa ilmanalassa joudumme kehittämään olosuhteet, jotka lisäävät kosteutta kehossamme. Juomme paljon vettä, syömme nestepitoista ruokaa ja vältämme aktiviteetteja, jotka lisäävät kuivuutta. Päinvastaisessa tilanteessa liiallinen kosteus kerää limaa, jolloin nuhan ja yskän mahdollisuus kasvaa. Niitä vastaan kamppaillaan valitsemalla kuivia ruoka-aineita ja tekemällä asioita jotka lisäävät kuivaa ominaisuutta kehossa.

Ihmiset altistuvat monenlaisille vaikutuksille kehon sisä- ja ulkopuolelta. Niihin on sopeuduttava ja haettava tasapainoa. Vaikutukset ovat harvoin tasaisesti jatkuvia ja ne ovat joskus vahvempia joskus heikompia. Esimerkiksi yhtenä päivänä tuuli puhaltaa kovaa ja toisena hiljaa. Tuuli kehittää kuivuutta. Meidän on sovitettava ruokavaliomme ja käyttäytymisemme vuodenaikojen suhteen; talvella on syötävä enemmän, sillä kulutamme enemmän kaloreita kuin kesällä, jolloin aineenvaihdunta hidastuu kuumuudessa. Meidän on myös sopeuduttava vuorokauden eri aikoihin; nukumme yöllä ja olemme aktiivisia päivänvalon aikaan. Työ ja harrastukset määrittelevät kuinka paljon meidän tulee liikkua, jotta lihaksistomme tarpeet tulee tyydytettyä. Jos istumme kahdeksan tuntia päivässä on meidän tehtävä jotain, joka kompensoi liikkumattomuuden, jotta rakenteemme pysyy vahvana ja vastustuskykyisenä.

Luonnossa on havaittavissa toistuvuutta, jonka mukana ihmiset, eläimet, kasvit ja muut elävät. Jos tekemämme asiat ovat tasapainossa elämän kiertokulun kanssa olemme terveitä ja pystymme vastustamaan rappeutumista ja sairauksia. Kehomme rakastaa säännöllisyyttä. On erittäin tärkeää, että syömme tiettyyn aikaan, oikeassa määrin ja oikein yhdistettynä. Luonnon lakien sanelemat elämäntavat antavat paremmat mahdollisuudet myös hengelliseen kasvuun. 

Kommentoi »