Hyvinvointi

Prana

Pranaa kutsutaan elämänvoimaksi tai energiaksi. Sen johdosta maailmankaikkeudessa on elämää. Pranaa on joka paikassa, mutta se on jakautunut epätasaisesti.

Teksti Anu Paavola
15.2.2009 Terve.fi

Joissakin paikoissa sitä on enemmän ja joissakin vähemmän.

Nadit ja pranamayakosha

Prana liikkuu kehossa hienovaraisten kanavien kautta, joita kutsutaan nadeiksi. Nadeja verrataan joskus hermokanaviin, mutta sitä ne eivät ole. Nadit sijoittuvat pranamayakoshaan, eli meille yleensä näkymättömään prana kehoon. Joogateorian mukaan ihminen jakautuu viiteen eri kehoon, joista vain ensimmäinen, eli annamayakosha, on fyysinen. Neljä seuraavaa kehoa ovat toinen toistaan hienovaraisempia. Ensimmäinen niistä on pranamayakosha. Sen katsotaan olevan fyysisen ja toisten hienovaraisten kehojen välittäjäkeho. Mielen liikkeet manomayakoshasta heijastuvat pranamayakoshaan ja sitä kautta fyysiseen kehoon.

Mistä pranaa saa?

Pranaa saadaan ilmasta ja ruoasta. Hengitys ja ruoansulatus vapauttavat pranan, joka sitten kiertää prana kehossa nadeja pitkin. Nadeja verrataan joskus kiinalaisen lääketieteen meridiaaneihin.Prana ei siis ole jakautunut tasaisesti kaikkialle. Joissakin ihmisissä sitä on paljon ja toisissa vähemmän. Taataksemme turvallisen määrän pranaa meidän tulee syödä ja hengittää oikein. Oikein hengittäminen on erittäin tärkeää ja useat meistä hengittävätkin vaarin. Pranayama harjoitukset opettavat kuinka hengityksen tulisi kulkea ja kuinka pranan saaminen maksimoidaan. Syvemmät pranayama harjoitukset manipuloivat pranan liikkeitä kehossa.

Prana voi olla myös jakautunut epätasaisesti yhdessä ihmisessä. Erilaiset fyysiset ja psyykkiset häiriöt kehittävät tukoksia prana kehoon ja saavat pranan poikkeamaan oikealta reitiltä. Joogaharjoitukset auttavat ohjaamaan pranan kulkua oikein ja sitä mukaa pitämään kehon optimaalisessa kunnossa. Kun prana on loukussa, se aiheuttaa ongelmia, kuten lihasten ja nivelien jäykkyyttä, väsymystä ja muita kipuja.

Ruoasta saatava prana irtoaa ensimmäiseksi pureskellessa ja loput vielä suolistossa. Mitä enemmän ruokaa pureskelee sitä enemmän siitä irtoaa pranaa ja sitä paremmin siitä saadaan kaikki irti ruuansulatuskanavassa. Prosessoitu ja vanha ruoka on menettänyt pranansa. Senpä vuoksi meidän on hyvä syödä mahdollisimman puhdasta, tuoretta ja mielellään kevyesti laitettua ruokaa, joka on hyvä syödä heti, kun se on valmistettu. Hedelmiä voi syödä keittämättömänäkin. Vihannekset tulisi yleensä keittää, sillä ne ovat usein hankalia sulattaa raakana. Pranarikas ruoka on usein sattvista.  

Hyöty

Jooga ja ayurveda suosittelevat pranarikkaan ruoan syöntiä ja pranaa keräävien aktiviteettien suorittamista, kuten asanoiden, keskittymisharjoitusten ja ennen kaikkea pranayaman harjoittamista. Sekä jooga että ayurveda ovat erittäin tehokkaita pranan puutteesta johtuviin ongelmiin, kuten krooniseen väsymyssyndroomaan eli burn outiin. Ne ovat erittäin hyviä hidastamaan syövän ja AIDSin aiheuttamaa rappeutumisprosessia ja ovat myös pystyneet pysäyttämään syövän kulun. AIDSiin ei ayurvedallakaan ole parannuskeinoa, mutta joogan ja ayurvedan yhdistelmällä on saatu Intiassa näille potilaille omistetuissa sairaaloissa erittäin hyviä tuloksia taudin kulun hidastamisessa.

Jooga harjoitus

Pawanmuktasana sarja (Bihar School of Yoga) on erittäin hyvä harjoitus tukkiutuneen pranan vapauttamiseksi ja sen vapaan liikkumisen varmistamiseksi. Paras aika sen tekemiseksi on aamu, mutta mikä tahansa ajankohta sopii, kunhan vatsa on vain tyhjä. 

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi