
Ayurveda ja laihduttaminen
Ylipaino on ayurvedan mukaan vatan ja kaphan epätasapainosta johtuva tila. Kehotyypistä riippuen rasva kerääntyy eri paikkoihin; pitta tyypeillä vatsan ympärille, kapha tyypeillä lantion seudulle.
Ylipaino vaikuttaa elämänkaaren pituuteen. Se aiheuttaa nivelien löysyyttä ja pehmeneviä kudoksia, kuten luiden haurautta. Sen johdosta myös lisääntymiskyky vaarantuu.
Paino alkaa kerääntyä yleensä kaphaa nostavan ruokavalion ja elämäntapojen johdosta. Silloin agnin voima heikkenee, ruoka ei sula kunnolla ja sulatusprosessi hidastuu. Rasvakudos alkaa kasvaessaan tukkia kudoksissa olevia tiehyitä, jonka johdosta kudosten, erityisesti luiden, hermojen ja sperman muodostuminen vaarantuu. Tukoksien takia vata häiriintyy. Se kiihdyttää vatsassa olevien entsyymien toimintaa niin, että ruoka sulaa nopeasti ja nälän tunne hiipii esille pian (taas) syömisen jälkeen. Nälän sammuttamiseksi ruokailu tapahtuu yleensä nopeasti. Huonosti pureksittua ruokaa on hankala sulattaa suolistossa ja sen johdosta sulamattomia ruoka-aineita joutuu kehoon ja kuona-aineita syntyy sitä mukaa.
Painon vähentämiseksi ayurveda suosittelee tasapainottamaan vataa ja kaphaa. Liikunta ja itsekurin kehittäminen ovat oleellinen osa laihduttajan elämää. Koska vata ja kapha ovat täysin päinvastaisia ominaisuuksiltaan, on oltava varovaisia, ettei yhtä korjattaessa saata toista vielä pahempaan kuntoon. Lämmin hunajavesi on aamulla herätessä kaikkein paras juoma. Hunajalla on kutistava voima ja sen makeus hellittää myös vatan otetta. Hunajalla saa myös makean nälän pois helposti. Jos makeanhimo yllättää, sitä voi syödä puolen pikkulusikallisen verran pari kertaa päivässä suoraan purkista.
Minkälaista ruokaa?
Ruoan tulisi aina olla lämmintä. Mitään ei tulisi syödä suoraan jääkaapista. Jogurtit, viilit ja kylmät salaatit eivät sovi ayurvedisen laihduttajan ruokavalioon. Keitetyt vihannekset ohranjyvien, basmatiriisin tai kuskusin kera taas sopivat mainiosti. Kalaa ja kanaa voi syödä jonkun jonkin verran. Vihannekset tulisi keittää kevyesti tai höyryttää ja öljyä voi lisätä jälkeenpäin niiden päälle maun lisäämiseksi. Liiallista veden juontia tulee välttää, sillä se sammuttaa agnin. Lämmin vesi, johon on sekoitettu vähän inkivääriä ja sitruunaa toimii mainiosti juomaksi ja sitä voi ottaa lasillisen aina 30 min. ennen ruokailua. Mausteiden käyttö on hyväksi laihduttajalle, sillä ne lisäävät agnin toimintaa ja alentavat kaphaa. Ne myös usein auttavat vatahäiriöissä, sillä ne edistävät suolen toimintaa. Jos mausteet eivät maistu voit ostaa Hajmola -tabletteja Intia kaupasta. Niitä voi ottaa pari aina ruuan jälkeen.
Jooga ja laihdutus
Joogaaminen on erittäin suositeltavaa laihduttajalle. Se ei vain kuluta rasvakudosta, kiinteytä ja nosta lihasten kuntoa, vaan se harjoittaa ennen kaikkea mieltä. Ylipainoisten ongelma on yleensä olematon itsekuri, jota voi kehittää erilaisten joogatekniikoiden avulla huomattavasti. Dynaaminen asanaharjoitus vähentää kaphan voimaa ja saa kuona-aineet liikkeelle. Erilaiset hengitysharjoitukset kuten ujjiyai, kapalabhati tai bhastrika nostattavat ruumiinlämpöä ja saavat agnin voiman nousemaan. Myös oikean sieraimen kautta hengittäminen on laihduttajalle hyödyllistä.
Paastoaminen
Paastoaminen on tehokas tapa vähentää painoa. Ayurveda ei kuitenkaan suosittele yhtäkkistä paastoamista kenellekään, muuta kuin ehkä kapha tyypeille. Pitta tyyppien tulisi välttää paastoamista kokonaan, sillä heistä tulee aggressiivisia nälkäisinä. Vata tyyppien paastoaminen riippuu heidän kunnostaan. Osittainen paastoaminen on kuitenkin kaikille mahdollista, mutta ruuan määrä tulee valita yksilöperusteisesti.
Ayurvedan laihduttajalle suosittelemia yrttivalmisteita ovat hinguashtaka jauhe, dashamularishta, triphala guggulu ja trikatu.