
Agni
Ayurveda painotta agnin tärkeyttä. Tällä ayurveda tarkoittaa kehon kykyä käsitellä kaikkea sen saamaa materiaalia, lähinnä ruokaa, usein myös eri kemikaaleja. Länsimaalaisin termein voimme puhua ruuansulatuksesta ja aineenvaihdunnasta.
Ruuansulatuksella tarkoitetaan sitä mitä tapahtuu sen jälkeen kun ruoka laitetaan suuhun ja nielaistaan ja mitä tapahtuu sitä ennen kun se imeytyy suolen läpi verenkiertoon ja maksaan. Aineenvaihdunnalla taas tarkoitetaan sitä mitä tapahtuu imeytyneille ruoka-aineille solutasolla. Toiset niistä muodostavat uusia kehon rakennusaineita ja toiset varastoituvat kudoksiin odottamaan tulevaa käyttöä.
Varmistaaksemme mahdollisimman vaivattoman ja pitkän iän, ruuansulatuksen optimaalinen toiminta on oleellista. Se miten ruoka muokkaantuu suolessa vaikuttaa kehon uudelleenrakentumiseen ja sen rappeutumiseen.
Agni ja mieli
Ruoan vaikutukset eivät ulotu vain kehon piiriin, vaan sillä on vahva vaikutus myös mieleen. Suoliston ja ihmismielen toiminta ovat verrannollisia keskenään; yhden hyvinvointi tarkoittaa myös toisen hyvinvointia. Mitä paremmin toimiva agni, sitä parempilaatuinen elämä.
Agnin voima
Mietimme usein miksi jotkut pystyvät syömään mitä tahansa, olla liikkumatta ja silti pysyvät hoikkina ja näyttävät terveiltä. Kuinka on mahdollista, että jotkut meistä tuntevat itsensä turvonneiksi ja saavat kiloja lisää heti kun lisäävät tavallisesti syömäänsä ruokamäärää? Ayurveda selittää tämän agnin toiminnalla. Agnin vahvuus vaihtelee yksilöstä yksilöön riippuen kehomielityypistä ja terveydentilasta. Agni voi olla joko heikko, vahva tai vaihdella niiden välillä. Heikko agni on kaphalle tyypillinen. Pitta tyypeillä on vahva agni ja vata tyypeillä se vaihtelee. Heikkoagniset ihmiset keräävät kiloja helposti, heidän uloste on raskasta, uppoaa vedessä eikä ulostus tapahdu päivittäin. He keräävät helposti aineenvaihdunnassa kehittyviä kuona-aineita kehoonsa.
Voimakkaan agnin omaavat yksilöt sulattavat ruokansa liian nopeasti. He ovat aina nälkäisiä ja voivat syödä paljon painoa keräämättä. He käyvät vessassa useasti päivässä ja uloste on usein kellertävää, pehmeää ja jopa ripulinomaista. Kuona-aineet eivät pahemmin keräänny pittojen kehoon, mutta liian voimakas agni saa aikaan muita ongelmia, kuten liiallista kuumuuden tunnetta ja pahaa hien hajua.Ne joiden agni voimakkuus vaihtelee sulattavat ruuan joskus hyvin, joskus huonosti. Tyypillistä on epäsäännöllinen vatsan toiminta ja ilmavaivat. Uloste muodostuu pienistä kovista kikkareista, jotka usein kelluvat vedessä. Vatalle ummetus on yleistä.
Agni ja terveydentila
Ihminen on sitä mitä hän syö. Kehon muodostuminen määräytyy ruoan ja agnin yhteistoiminnan mukaisesti. Ayurvedan mukaan kaikki sairaudet johtuvat epänormaalisti toimivasta agnista. Ruuansulatuksen on oltava mahdollisimman toimiva, ollaksemme terveitä, vahvoja ja että meillä on vahvat kudokset, jotka vastustavat ulkopuolelta tulevia haittavaikutuksia. Jos agni ei toimi oikein, muodostuva rakennusaines on huonolaatuista, kudosten oikeanlainen muodostuminen vaarantuu ja vastustuskyky heikkenee. Meidän täytyy kohdella agniamme kunnioituksella, sillä se on ensimmäinen terveydestämme vastuussa oleva tekijä. Se ei vain kehitä kykyä vastustaa sairauksia, jotka johtuvat vääristä ruokailutottumuksista kuten happoisuus, vatsahaavat ja muut suolisto-ongelmat esim. ärtynyt suoli tai ummetus. Agni myös kehittää voimakkaan vastustuskyvyn ulkoisia tunkeutujia (virukset ja bakteerit) kohtaan. Keho-mielityypin kunnioittaminen ja vuodenaikojen seuraaminen ruokavaliota valittaessa mahdollistaa agnin toiminnan parhaalla mahdollisella tavalla.