Kivennäisaineet ovat luonnon mineraaleja ja alkuaineita, jotka ovat välttämättömiä ihmisen elimistölle.
Kudosten rakennusaineiksi tarvitaan kalsiumia, fosforia, natriumia, kaliumia ja magnesiumia. Kivennäisaineiden tarve on yli 100 mg päivässä.
Kivennäisaineita tarvitaan myös entsyymien toimintaan ja elimistön aineenvaihdunnan ylläpitämiseen.
Elimistö tarvitsee eniten kalsiumia ja fosforia, joita on runsaasti varsinkin luustossa. Aikuisen kudoksissa on kalsiumia noin kilon verran.
Ruoasta pitäisi saada kalsiumia reilu gramma päivittäin. Kalsium auttaa myös pitämään verenpaineen optimaalisena. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat maitotuotteet sekä kaura- ja soijajuomat. Kalsiumia on myös muun muassa kalassa, tofussa, soijarouheeessa, appelsiineissa ja parsakaalissa.
Kalsiumin puutos aiheuttaa luuston haurastumista eli osteoporoosia. Jos taas fosforia on saanut pitkään liian vähän, luut haurastuvat, sydän vaurioituu ja kudosten hapensaanti heikkenee. Tila on erittäin harvinainen.
Kaliumia on eniten perunassa ja maitotuotteissa. Magnesiumia on paljon täysjyväviljassa ja kasviksissa. Magnesiumilla ennalta ehkäistään lihaskramppeja.
Hivenaineiksi sanotaan kivennäisaineita, joiden tarve on hyvin pieni. Niitä ovat fluori, jodi, koboltti, kromi, kupari, mangaani, molybdeeni, pii, rauta, seleeni, sinkki ja tina.
Hivenaineiden päivittäinen tarve ihmisen elimistössä vaihtelee joistakin kymmenistä mikrogrammoista muutamaan milligrammaan. Suomessa ruokasuolaan on perinteisesti lisätty ripaus jodia, jotta kilpirauhanen toimisi normaalisti. Kilpirauhasen kannalta onkin tärkeää käyttää jodioitua suolaa arkiruoan valmistuksessa, koska tätä hivenainetta ei juuri muutoin saa.
Jokaisella kivennäis- ja hivenaineella on tietty tehtävä ihmisen luuston, lihasten, hermoston ja elinten rakenteessa, aineenvaihdunnassa ja toiminnassa.
Terveyden kannalta on tärkeää, että kivennäis- ja hivenaineiden määrät ja suhteet elimistössä ovat tasapainossa. Liian vähäiset määrät voivat heikentää merkittävästi terveyttä. Liian isot pitoisuudet voivat taas aiheuttaa myrkytyksiä. Elimistöön kertyvät raskasmetallitkin ovat kivennäisaineita mutta haitallisia hyvinvoinnille.
Normaalisti kivennäis- ja hivenaineet saadaan riittävästi syömällä monipuolisesti kasviksia, hedelmiä, kokojyväviljatuotteita, siemeniä, pähkinöitä ja maitotuotteita.