Terve.fi

Kiireisimmin suositusten päivittämistä tarvitsevat vitamiinit ja kivennäisaineet listattu

Kiireisimmin suositusten päivittämistä tarvitsevat vitamiinit ja kivennäisaineet listattu
Euroopan komission asiantuntijaryhmä on arvioinut ne vitamiinit ja kivennäisaineet, joiden suositukset EU:n tulisi yhtenäistää ensimmäiseksi. Sen mukaan pikaisimmin saantisuosituksen tarvitsevat D-vitamiini, rauta, folaatti, B12-vitamiini, sinkki, kalsium, seleeni, jodi sekä kupari.
Julkaistu: 12.8.2010

Ainakin 28 vitamiinille ja kivennäisaineelle on olemassa kansallisia suosituksia, minkä vuoksi EU:n yhtenäisten suositusten antaminen tulee viemään vuosia. Siksi on tärkeää arvioida, mitkä näistä vitamiineista ja kivennäisaineista arvioidaan ensin.

Asiantuntijaryhmä EUropean micronutrient REComenndations Aligned eli Eurreca kehittää parhaillaan tieteellisiä keinoja arvioida nykyistä saatavilla olevaa tietoa.

Vaihtelevista suosituksista haittaa teollisuudelle ja asiantuntijoille

Tällä hetkellä suositukset vaihtelevat eri Euroopan maiden välillä ja syyt tähän ovat osin epäselvät. Eroavien suositusten koetaan haittaavaan elintarviketeollisuutta, päättäjiä, terveyden asiantuntijoita sekä henkilöitä, jotka liikkuvat paljon eri maiden välillä. Siksi suosituksia halutaan yhtenäistää Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan johdolla.

Asiantuntijaryhmä päätyi kolmeen kriteeriin, jotka määrittävät vitamiinien ja kivennäisaineiden suositusten määrittämisen tärkeysjärjestyksen:

1) Vitamiinista on oltava olemassa riittävästi uutta tutkimusta, jotta suositukset voidaan tehdä perustuen parhaaseen tarjolla olevaan tietoon.

2) Ravintoaineet, joilla on suuri merkitys kansanterveydelle, tulee tarkastella aikaisemmin kuin muut. Tähän luokitellaan ravintoaineet, joiden nykyinen saanti on riittämätöntä ja joiden puute saattaa johtaa yleisiin sairauksiin kuten sydänsairauksiin, diabetekseen, syöpään tai osteoporoosiin.

3) Mitä enemmän kansalliset suositukset vaihtelevat maiden välillä, sitä nopeammin uusi suositus tulisi antaa.

Eurreca tutki kriteereitä vastasyntyneillä, lapsilla, nuorilla ja aikuisilla sekä raskaana olevilla ja imettävillä, vanhuksilla, vähätuloisilla sekä maahanmuuttajilla. Komissio rahoittaa asiantuntijaryhmää ainakin vuoden 2011 loppuun. (Ruokatieto – Jonna Fredman)

Lue lisää:

Arkistosta poimittua:

Tutustu myös Tohtori.fi:n Ravintolisät -hyvinvointiklinikkaan, josta saat lisää tietoa vitamiineista ja hivenaineista sekä ravintolisistä ja rohdoksista »

 

Kommentoi »