Treeni ja ravinto

Näin nopeasti suolainen välipala vaikuttaa sydämeen

Suolaisen välipalan aiheuttamat muutokset voi nähdä valtimoissa vain 30 minuuttia sen syömisen jälkeen, kertoo uusi tutkimus. Tutkijat havaitsivat, että suolalla lastatut ruoat vahingoittavat nopeasti verisuonten kykyä laajeta jopa niillä ihmisillä, joiden verenpaine on normaali.

11.2.2011 Terve.fi

Suolaisen välipalan aiheuttamat muutokset voi nähdä valtimoissa vain 30 minuuttia sen syömisen jälkeen, kertoo tutkimus. Tutkijat havaitsivat, että suolalla lastatut ruoat vahingoittavat nopeasti verisuonten kykyä laajeta jopa niillä ihmisillä, joiden verenpaine on normaali.

Vahingoittumisen pitkäaikaisista vaikutuksista ei vielä tiedetä, mutta tulokset kertovat, että suolalla on voimakas vaikutus myös niihin ihmisiin, joiden verenpaine on terveellinen. Tutkijat yllättyivät siitä, kuinka samanlaiset vaikutukset olivat verrattuna ateriaan, joka sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja. Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävän ruoan tiedetään vahingoittavan verisuonia pitkäaikaisesti.

Tutkijat tarkkailivat suolaisen ruoan vaikutus 16 terveeseen vapaaehtoiseen. Kahdeksalle heistä annettiin vähäsuolaista tomaattikeittoa, ja lopuille versiota, jossa suolaa oli 10 kertaa enemmän. Jokainen annos oli suuruudeltaan noin kupillisen kokoinen. Kun keitto oli syöty, vapaaehtoisilta mitattiin kuinka paljon heidän valtimonsa laajenivat. Sama koe toistettiin vaihtamalla annoksia niin, että runsassuolaisen keiton saaneet saivat nyt vähäsuolaisen version.

Johdonmukaisesti runsassuolaisen keiton syöneiden valtimot laajenivat vain puolet siitä kuin niillä, jotka olivat syöneet vähäsuolaisen version. Vaikutus meni ohi noin kahdessa tunnissa.

Tutkijat käyttivät ultraääntä mitatakseen valtimoiden laajenemiskyvyn. Tämä mahdollisti sen, että he pystyivät jälijttämään valtimossa tapahtuvat muutokset häiriöttömällä tavalla. Näin esimerkiksi ateroskleroosi (valtimonrasvoittumistauti) voidaan havaita varhaisessa vaiheessa. Ateroskleroosi voi johtaa tukoksiin verisuonissa, mikä aiheuttaa sydänkohtauksia ja halvauksia.

Aineet, kuten suola ja rasva, voivat heikentää valtimon kykyä laajeta haittaamalla verisuonten limakalvojen toimintaa. Normaalisti, kun sydän pumppaa verta valtimoiden läpi, vapautuu typpioksidia. Se rentouttaa valtimoiden seinämät, mikä mahdollistaa verisuonten laajenemisen, jolloin veri pääsee kulkemaan helpommin. Tiedemiehet uskovat, että suola ja rasva saattavat jollain tavoin estää typpioksidin vapautumisen.

Lähde: Msn

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt