Treeni ja ravinto

Sinkki nopeuttaa poikien alempien hengitysteiden tulehdusten paranemista, muttei tyttöjen

Akuutit alempien hengitysteiden infektiot ovat yksi maailman yleisimmistä lasten kuolemansyistä. On saatu viitteitä siitä, että sinkki saattaisi ehkäistä näitä infektioita, mutta ei tiedetä voisiko se vähentää kuolleisuutta näihin. Lue lisää.

28.6.2006 Terve.fi

Akuutit alempien hengitysteiden infektiot ovat yksi maailman yleisimmistä lasten kuolemansyistä. On saatu viitteitä siitä, että sinkki saattaisi ehkäistä näitä infektioita, mutta ei tiedetä voisiko se vähentää kuolleisuutta näihin. Lisäksi on viitteitä siitä, että A-vitamiini voisi alentaa lasten kuolleisuutta.

Intialais-yhdysvaltalaisessa satunnaistetussa tutkimuksessa on selvitetty A-vitamiinin ja sinkin merkitystä vauvojen alempien hengitysteiden infektioiden hoidossa. Tutkimukseen osallistui 153 vauvaa, jotka olivat joutuneet sairaalahoitoon akuutin alempien hengitysteiden infektion takia. Heidät arvottiin saamaan 10 mg A-vitamiinia, 10 mg sinkkiä asetaattina tai plaseboa. Lapsista 97 oli poikia ja 56 tyttöjä ja he olivat 2 – 24 kuukauden ikäisiä.

Sinkkiä saaneiden poikien kuumeinen jakso lyheni ja tauti lieveni merkitsevästi paremmin. Rintaruokinnan onnistumisessa tai hengitystiheydessä ei ryhmien välillä ollut eroja. A-vitamiinilla ei ollut vaikutusta taudinkulkuun, mutta se näytti lisäävän ripulia. Jostakin syystä sinkillä oli vaikutusta taudinkulkuun vain pojilla, ei tytöillä. Syytä tähän eroon ei tiedetä.

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2004; 79:430-436

Lue lisäksi:

Muisti ja keskittyminen vaativat sinkkiä ja rautaa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi