Terve.fi

Tämä voi auttaa flunssaan – jos kuurin ehtii aloittaa 24 tunnin kuluessa

Tämä voi auttaa flunssaan – jos kuurin ehtii aloittaa 24 tunnin kuluessa
Sinkki voi auttaa flunssaan, jos sitä ennättää ottamaan vuorokauden kuluessa flunssaoireiden alkamisesta, kertoo hiljakkoin julkaistu Cochrane-katsaus. Lue lisää sinkistä ja flunssasta.
Julkaistu: 7.10.2013

Sinkki voi auttaa flunssaan, jos sitä ennättää ottamaan vuorokauden kuluessa flunssaoireiden alkamisesta, kertoo hiljakkoin julkaistu Cochrane-katsaus.

Tieto on varsin vakuuttava siinä mielessä, ettei se perustu vain yhteen yksittäiseen tutkimukseen vaan on yhteenveto useasta eri tutkimuksesta. Cochrane-katsausta varten käytiin läpi 18 satunnaistettua tutkimusta, joissa vertailtiin sinkin ja lumelääkkeen vaikutuksia. Tutkimuksiin osallistui kaikkiaan 1 781 ihmistä eri ikäryhmistä.

Usein flunssan aiheuttaa rhinovirus. Tavalliseen nuhakuumeeseen ei tunneta parannuskeinoa. Katsaustutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että:

  • Sinkki – imeskelytablettina tai nestemäisenä – voi lyhentää flunssan kestoa terveillä ihmisillä, jos sinkkiä ehtii ottaa 24 tunnin kuluessa oireiden alusta.
  • Keskimäärin  flunssan kesto voi lyhentyä sinkin avulla vuorokauden verran.
  • Flunssan oireiden vakavuuteen ei sinkillä havaittu olevan merkittävästi vaikutusta.
  • Jos ottaa sinkkiä flunssaoireiden aikana, eivät oireet todennäköisesti jatku enää seitsemän päivän kuurin jälkeen.

Annostus: tuleeko ripulia ja pahoinvointia?

Mikä sitten on sopiva annostus? Tutkimuksen mukaan imeskeltävien sinkkipastillien kohdalla yhteensä 75 milligrammaa vuorokaudessa tai jopa suurempi annos voi lyhentää flunssan kestoa, ja tätä määrää voi olla hyvä syödä koko sen ajan, kun oireet kestävät.

Määrän kanssa lienee kuitenkin syytä olla varovainen.

Lääkäri Risto Laitila muistuttaa Ylen Akuutti-ohjelman sivustolla, että sinkinsaannin yläraja on 25 milligrammaa vuorokaudessa. Laitilan mielestä tutkimuksessa mentiin rutkasti ylärajan yli, mikä voi aiheuttaa ripulia ja pitemmän päälle haitata muun muassa raudan imeytymistä.

Laitila kertoo, että tutkimuksessa aloitettiin sinkkikuuri heti flunssaoireiden alettua ja otettiin muutaman tunnin välein sinkkiä aina siihen asti, että oireet helpottivat.

-Tätäkin voi kokeilla, jos moiseen kuuriin on valmis, hän sanoo Ylen sivustolla.

Cochrane-katsauksessa summataan, että yleisimmät sivuoireet sinkkiä saaneissa tutkimusryhmissä olivat pahan maun tuntemukset ja pahoinvointi.

Katsaustutkimuksen perusteella sinkkiä ei suositella suorilta käsin esimerkiksi sellaisille ryhmille, joille tavallinen flunssa voi olla ongelmallinen. Näihin ryhmiin luetaan esimerkiksi henkilöt, joilla on krooninen sairaus, astmaatikot sekä immuunipuutoksesta kärsivät.

Katsaustutkimus on julkaistu Cohcranen sivustolla kesäkuussa 2013.

1 kommentti