Treeni ja ravinto

Kahvien raskasmetallipitoisuudet saattavat aiheuttaa oireita

Halvassa kahvissa voi olla jopa kaksi kertaa enemmän kofeiinia ja seitsemän kertaa enemmän nikkeliä kuin kalliimmissa tai luomukahvimerkeissä.

16.2.2009 Terve.fi

Halvassa kahvissa voi olla jopa kaksi kertaa enemmän kofeiinia ja seitsemän kertaa enemmän nikkeliä kuin kalliimmissa tai luomukahvimerkeissä. Tämä selviää Dagens Nyheterin teettämästä tutkimuksesta, jossa vertailtiin kahtatoista suodatinkahvia.

Ruotsin kahvialan järjestö Svensk Kaffeinformation arvelee kofeiinipitoisuuserojen syyksi sitä, että halvemmat merkit sisältävät yleensä enemmän robusta-papuja. Robusta-papujen kofeiinipitoisuus on suurempi kuin laadukkaampina pidettyjen arabica-papujen.

Nikkeliallergiset voivat reagoida

Nikkelipitoisuuteen voivat sen sijaan vaikuttaa muun muassa maaperä sekä tuotannossa käytetyt lannoitteet ja torjunta-aineet. Luomukahveissa raskasmetallipitoisuudet olivat alhaiset. Tutkimuksessa määriteltiin myös lyijy- ja kadmiumpitoisuus, joista ei löytynyt suuria eroja kahvien välillä. Laboratorio Eurofinsin tekemän analyysin mukaan halvimmissa kahvimerkeissä oli nikkeliä noin 880 – 1700 mikrogrammaa kiloa kohti. Kalliimmissa kahveissa nikkeliä oli 240 – 400 mikrogrammaa kilossa.

Ruuassa oleva nikkeli ei aiheuta nikkeliallergiaa, mutta henkilöt, jotka kärsivät allergiasta, saattavat reagoida korkeisiin pitoisuuksiin. Juomavedessä nikkelipitoisuuden yläraja on 20 mikrogrammaa per litra.

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa: noin 4,5 desilitraa päivässä. Yhdessä desilitrassa kahvia on keskimäärin 90 milligrammaa kofeiinia, joten suomalaiset saavat kahvista kofeiinia keskimäärin 405 milligrammaa päivässä. (Ruokatieto – STT)

Lähde:Ruokatieto Uutispalvelu 16.02.2009

Lue lisää:

Kahvi piristää! Valitettavasti elät harhaluulossa

Kahvi ei aiheutakaan nestehukkaa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi