Terve.fi

Kahvi piristää! Valitettavasti elät harhaluulossa

Kahvi piristää! Valitettavasti elät harhaluulossa
Aamukahvi: Onkin ikävä tuottaa pettymys aamukahvin nimiin vannoville, mutta Bristolin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kahvin stimuloivat ja piristävät vaikutukset ovat vain lumetta.
Julkaistu 2.7.2010

Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muualla maailmassa. Jokainen suomalainen kuluttaa paahdettua kahvia yhteensä lähes 10 kilogrammaa vuodessa, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin Keski-Euroopassa.

Niinpä aika moni suomalainen suuntaa aamulla ensimmäisenä kahvinkeittimen luo, lataa sen ja toivoo, että aamu lähtisi hieman helpommin käyntiin. Onkin ikävä tuottaa pettymys aamukahvin nimiin vannoville, mutta tuoreen Bristolin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kahvin stimuloivat ja piristävät vaikutukset ovat vain lumetta.

Kofeiini vain tyydyttää vieroitusoireet

Tutkijoiden kahvitestiin osallistui yhteensä hieman alle 400 miestä ja naista, jotka eivät olleet nauttineet kofeiinia 16 tuntiin ennen testin alkua. Tutkimuksen alussa koehenkilöille annettiin joko kofeiinia tai plaseboa, jonka jälkeen heidän valppauttaan ja vireystasoa testattiin.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että säännöllisesti kahvia juovat olivat kehittäneet kofeiinin stimuloiville, mutta myös levottomuutta herättäville vaikutuksille toleranssin eli sietokyvyn. Kahvin juojat saattavat kyllä tuntea olonsa piristyneemmiksi kahvikupposen jälkeen, mutta löydöksien perusteella tämänkaltaiset vaikutukset johtuvat kofeiinin väsymystä aiheuttavien vieroitusoireiden poistumisesta.

Noin puolet tutkimukseen osallistuneista eivät käyttäneet kofeiinituotteita laisinkaan tai vain vähän ja toinen puolikas käytti niitä keskimääräisesti tai paljon. Koehenkilöitä pyydettiin arvioimaan muun muassa heidän vireystasoaan ja päänsärkyä ennen kofeiinin tai plasebon saamista. Tämän lisäksi tutkittavat joutuivat suorittamaan erilaisia muistia, tarkkaavaisuutta ja valppautta mittaavia testejä.

Keskimääräisesti tai paljon normaalisti kahvia juoneet, joille annettiin plaseboa, kokivat valppauden heikentyvän ja päänsäryn lisääntyvän, joita taas kofeiinia saaneet samaan ryhmään kuuluneet eivät kokeneet. Tutkijoiden mukaan kofeiini vain tuokin kahvinjuovat ”takaisin normaalitilaan”.

Toisin sanoen, jos pitkään kahvia nauttinut henkilö ei saakaan kahvia, hänen voi olla vaikea saada vireystasoaan nousemaan normaalitasolle, joten sikäli kahvista on hyötyä. Tosin hienoinen piristyminen johtuu vain vieroitusoireiden tyydyttämisestä.

Lue lisää:

1 kommentti