Terve.fi

Kahvittelu saattaa ehkäistä aivohalvauksia

Kahvittelu saattaa ehkäistä aivohalvauksia
Kahvinjuonti on yhdistetty muun muassa pienentyneeseen sydäntautien ja diabeteksen riskiin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan kahvi saattaa myös hieman vähentää aivohalvausten vaaraa.
Julkaistu 6.3.2009

Kahvinjuonti on yhdistetty muun muassa pienentyneeseen sydäntautien ja diabeteksen riskiin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan kahvi saattaa myös hieman vähentää aivohalvausten vaaraa. Tämä havaitaan naisilla, jotka juovat vähintään kaksi kuppia päivittäin.

Tavallisen kahvin lisäksi kofeiinittoman kahvin juominen liittyi vähäiseen sairastumisriskin pienentymiseen, mutta teen tai muiden kofeiinipitoisten juomien nauttiminen ei. Näin ollen vaikutus näyttäisi liittyvän juuri kahviin eikä kofeiiniin.

Verenpaine, kolesteroliarvot ja diabetes selittivät yhteydestä osan. Kahvin vaikutus ei käytännössä ole kovin suuri ja parempia tapoja pienentää sairastumisriskiä on runsaasti. Muun muassa liikunta, terveellinen ruokavalio, savuttomuus ja kohtuus alkoholinkäytössä ehkäisevät sairastumista.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 83 000 naisen terveystietoja, jotka oli kerätty osana Nurse’s Health Study -terveystutkimusta. Kahvinjuontia kyseltiin heiltä ensimmäisen kerran vuonna 1980, minkä jälkeen kysely toistettiin muutaman vuoden välein aina vuoteen 2004 saakka. Keskimäärin 24 vuoden seurannan aikana naiset saivat yhteensä 2 300 aivohalvausta.

Tulokset julkaisi Circulation-lehti.

Lue lisää:

Kommentoi »