Sairaudet

MS-tautiin apua kahvista

Kahvin ja kofeiinin nauttiminen saattaa ehkäistä MS-taudin kehittymistä.

9.7.2008 Terve.fi

Kahvin ja kofeiinin nauttiminen saattaa ehkäistä MS-taudin kehittymistä. Näin tapahtui ainakin hiirille, joille juotettiin päivittäin 6-8:aa kahvikupillista vastaava annos. Hiiret oli geneettisesti muunneltu niin, että niille kehittyy MS-tautia muistuttava sairaus.

Kofeiini esti kehossa adenosiinimolekyylin toimintaa, mikä puolestaan esti tiettyjä immuunivasteesta vastaavia T-soluja pääsemästä keskushermostoon, missä ne olisivat aiheuttaneet MS-tautia muistuttavia oireita. Adenosiinia on kaikissa soluissa ja se vaikuttaa muun muassa unen säätelyyn. Kahvin ja teen piristävä vaikutus perustuu juuri adenosiinireseptorien salpaukseen.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka tulokset ovat rohkaisevia, kofeiini ei välttämättä vaikuta samoin MS-taudille alttiissa ihmisessä. Kofeiinin ja MS-taudin yhteyksiä olisikin hyvä tutkia lisää.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä, ja sen tekivät Turun yliopiston ja yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston tutkijat.

MS-tauti eli multippeliskleroosi on tuntemattomasta syystä aiheutuva pitkäaikainen hermoston sairaus, jonka oireita ovat mm. uupumus lihastyössä, tunto- ja näköhäiriöt, tasapainovaikeudet ja virtsanpidätyspulmat. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen ennustetta voi parantaa lääkityksen, kuntoutuksen ja oikeiden elämäntapojen avulla.

Lähde: Proceedings of the National Academy of Sciences 2008

Lue lisää:

MS-taudin oireet ja hoito

Ymmärretäänkö MS-potilaan uupumusta

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi