Terveys

Kahvia ja teetä kannattaa vähentää raskauden aikana

Naisten kannattaisi vähentää kahvin, teen ja muiden kofeiinipitoisten juomien ja elintarvikkeiden käyttöä raskauden aikana, koska ne saattavat hidastaa sikiön kasvua.

5.11.2008 Terve.fi

Naisten kannattaisi vähentää kahvin, teen ja muiden kofeiinipitoisten juomien ja elintarvikkeiden käyttöä raskauden aikana, koska ne saattavat hidastaa sikiön kasvua

Aiemmissa tutkimuksissa vastaavaa on todettu äideillä, jotka saavat päivittäin yli 300 mg kofeiinia, mutta nyt tehty tutkimus vihjaa vaikutusten ehkä syntyvän jo noin 200 mg:n päiväannoksista. Tämän verran kofeiinia saa esimerkiksi kahdesta kupillisesta kahvia, neljästä kupillisesta mustaa teetä tai kahdesta tölkillisestä energiajuomaa.

Tutkimukseen osallistui 2 600 äitiä, jotka värvättiin, kun heidän raskautensa oli jatkunut 2-3 kuukautta. Naiset saivat valtaosan kofeiinistaan teestä.

Kofeiinin ja sikiön kasvun hidastumisen yhteys oli vahvempi naisilla, joiden elimistöstä kofeiini poistuu nopeasti, mikä tutkimusta kommentoivien asiantuntijoiden mukaan viittaa siihen, että kofeiinin sijaan jokin sen aineenvaihduntatuote saattaa selittää yhteyden. He uskovat myös, ettei odottavien äitien tarvitse huolestua, vaikka joisivat kahvia tai teetä raskauden aikana. Kofeiinin saantiaan voi silti vähentää varmuuden vuoksi.

Lähde: BMJ 2008;337:a2332

Lue lisää:

Yle: Ruoka-aineiden kieltoaika ohi odottavilta äideiltä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi