Treeni ja ravinto

Kahvin terveysvaikutuksista

Jotkut kahvin ystävät ovat huolissaan siitä, että heidän tapansa olisi jotenkin huono – ei sentään yhtä huono kuin tupakointi, mutta jotakin sen suuntaista.

Teksti Harvard Medical School
23.6.2009 Terve.fi

Jotkut kahvin ystävät ovat huolissaan siitä, että heidän tapansa olisi jotenkin huono – ei sentään yhtä huono kuin tupakointi, mutta jotakin sen suuntaista. Nämä huolet ovat aiheettomia. Viime vuosina kahvi on osoitettu myös sydäninfarktista selvinneille turvalliseksi. Se suojaa jossakin määrin tyypin 2 diabetekselta ja sappikiviltä eikä ole myöskään yhteydessä sydäntauteihin. Kaikkein isoimman, pitkäaikaisimman ja kattavimman tutkimuksen mukaan tupakoimattomien kahvinjuojien kokonaiskuolleisuus ei ollut yhtään suurempi kuin kahvia käyttämättömien ja tupakoimattomien henkilöiden. Se on itse asiassa saattanut olla jopa hieman pienempi (Annals of Internal Medicine, 17.6.2008).

Juotuna ilman maitoa ja sokeria kahvi on energiaa sisältämätön, antioksidantteja pursuava juoma. Se lievittää valtimoita vahingoittavaa tulehdusta ja tarjoaa useita aineita, joiden avulla elimistö pystyy paremmin säätelemään verensokeria ja liuottamaan sappikiviä.

Kahvi ei tietenkään ole mitään terveysruokaa. Sen sisältämä kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Se voi myös aiheuttaa joillakin henkilöillä satunnaisesti sydämen lisälyöntejä tai nopealyöntisyyskohtauksia. Espressokahvi ja muu suodattamaton kahvi saattavat myös lievästi kohottaa veren haitallista LDL-kolesterolia.

Muutama kupillinen tavallista suodatinkahvia – mutta ei makeita maitokahvijuomia – on joka tapauksessa terveydelle hyväksi.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi