Terve.fi

Maito, kahvi ja tee ovat hyviä hampaille

Maito, kahvi ja tee ovat hyviä hampaille
Juomissa voi olla kahdenlaisia hampaille haitallisia aineita. Ensinnäkin sokerit ovat suun mikrobien ravintoa.
Julkaistu 29.8.2008

Juomissa voi olla kahdenlaisia hampaille haitallisia aineita. Ensinnäkin sokerit ovat suun mikrobien ravintoa. Nämä hammaspeikoiksikin nimitetyt bakteerit tekevät hampaisiin reikiä. Lisäksi hapot kuten sitruuna-, fosfori-, viini-, etikka- ja omenahappo liuottavat hampaiden kiillettä ja ohentavat sitä.

Happaman juoman lipittely altistaa hampaat jatkuvalle happohyökkäykselle, ja hampaaseen voi happojen vaikutuksesta syntyä eroosiovaurio. Hampaiden kannalta hyviä juomia ovat piimä ja vesi sekä ilman sokeria nautittu kahvi ja tee. Piimän maitohappo, kahvin parkkihappo tai kivennäisvesien hiilihapot eivät kuluta hampaita.

-Maito on hyvä juomavalinta hampaiden kannalta, koska maito neutraloi suun happamuutta. Maidossa on hampaiden tarvitsemia ravintoaineita ja sitä juodaan yleensä aterian yhteydessä. Maidon pH on 6,7 eli se on happamuudeltaan neutraali. Se ei sisällä hampaiden kannalta vahingollisia happoja. Maidon sokeri eli laktoosi aiheuttaa happohyökkäyksen, mutta maidon muut ravintoaineet kompensoivat vaikutuksen, Maito ja Terveys ry:n ravitsemusasiantuntija Taina Luova listaa.

Maidon ravintoaineet – erityisesti kalsium, fosfori ja proteiini – suojaavat ja korjaavat hampaita sokerin aiheuttamalta happohyökkäykseltä. Kun näitä ravintoaineita on hampaiden pinnalla ja syljessä, ne kovettavat kiillettä ja estävät sen liukenemista. Maitoa juodaan yleensä koko lasillinen kerrallaan aterian yhteydessä. Säännölliset ateriat ja tauot niiden välissä ovat hyväksi hampaille. (Finfood)

Lue lisää:

1 kommentti