Treeni ja ravinto

Kahvi pitää sairauden kurissa teetä paremmin

Hepatiitti C:n aiheuttama maksasairaus saattaa pysyä paremmin hallinnassa potilailla, jotka kahvittelevat säännöllisesti.

26.2.2010 Terve.fi

Kahviin liitetty vaikutus todettiin potilailla, joihin hepatiitti C:n lääkehoidot eivät tepsineet. Tällaisia on noin puolet potilaista, joten kahvin otaksuttu suojavaikutus voi mahdollisesti hyödyttää suurta potilasjoukkoa.

Tutkimukseen osallistui 766 miestä ja naista, joilla oli hepatiitti C:n aiheuttamia maksamuutoksia tai kirroosi. Kahviin liitetty vaikutus ei selittynyt alkoholinkäytöllä tai tupakoinnilla. Kahvia juovien maksat havaittiin heti tutkimuksen alussa vähemmän rasvoittuneiksi kuin kahvia vieroksuvien. Myös muut seikat viittasivat maksojen olevan paremmassa kunnossa. Vajaan neljän vuoden aikana maksasairaus eteni puolet harvemmin potilailla, jotka joivat yli kolme kupillista päivittäin, kuin potilailla, jotka eivät juoneet lainkaan kahvia. Maksasairaus eteni yhteensä 230 potilaalla.

Kahvinjuonti on aiemmin yhdistetty muun muassa pienentyneeseen diabetesriskiin. Diabetes puolestaan on yhdistetty maksasairauteen. Mahdollisesti tämä tai kahvin oletetut tulehdusta vähentävät vaikutukset selittävät tulokset, tutkijat arvelevat.

Lähde: Hepatology 2010;50:1360-1369

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi