Treeni ja ravinto

Kahvi ei aiheutakaan nestehukkaa

14.1.2014 Terve.fi

Tutkimuksista tiedetään, että runsas kofeiinin nauttiminen poistaa nestettä kehosta ja tämän perusteella saman on uskottu koskevan myös kahvia. Ennen nyt tehtyä tutkimusta itse kahvin vaikutuksia nestetasapainoon on kuitenkin selvitetty vain kahdessa tutkimuksessa.

Brittien tutkimus julkaistiin Plos One -tiedelehdessä, ja siihen osallistui 50 kahvia juovaa miestä, jotka osana tutkimusta joivat neljä mukillista kahvia tai vettä kolmen päivän ajan. Tämän jälkeen miehet pitivät kymmenen päivän tauon ja vaihtoivat sitten ryhmää. Näin kaikki osallistujat joivat sekä vettä että kahvia yhtä pitkät ajat.

Nestetasapainon selvittämiseksi tutkijat seurasivat miesten painoa ja kehon vesipitoisuutta sekä ottivat veri- ja virtsanäytteitä.

Kun tutkijat yhdistivät keräämäänsä tiedot, he eivät löytäneet minkäänlaisia merkkejä siitä, että kahvin juominen olisi lisännyt nesteen poistumista tai nestehukkaa. Miesten kehot siis reagoivat kahviin samalla tavalla kuin veteen.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, ettei kahvi normaalioloissa ja kohtuudella nautittuna aiheuta nestehukkaa. On silti mahdollista, että suuremmat annokset pitkään nautittuna vaikuttavat toisin.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Plos One 2014

Copyright Duodecim 2014

Lue myös:

13 hyvää syytä vaihtaa kahvi teehen

Kahvi auttaa näkemään asiat positiivisemmin

Joithan aamukahvin – kahvi tekee hyvä aivoille

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi