Terve.fi

Magnesiumlisät voivat vetreyttää valtimoita

Magnesiumlisät voivat vetreyttää valtimoita
Magnesium voi ehkäistä sydänoireita ja laskea valtimoiden jäykkyyttä.
Julkaistu 23.5.2016

Puolen vuoden magnesiumkuuri saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää valtimoiden jäykkyyttä ja siten myös ehkäistä sydänoireita. Havainto vahvistaa käsitystä magnesiumin sydänhyödyistä.

Hollantilaistutkijoiden tutkimuksessa runsaat viisikymmentä kuusikymppistä ylipainoista koehenkilöä söi puolen vuoden ajan päivittäin 350 mg magnesiumlisiä tai lumevalmistetta. Osallistujien verenpaine ja virtsan magnesiumpitoisuus mitattiin tutkimuksen alussa ja lopussa. Valtimoiden kuntoa arvioitiin kaulavaltimon ja reisivaltimon pulssiaallon etenemisnopeudella.

Kolmen kuukauden seurannan jälkeen ryhmien välillä ei näkynyt juuri eroja, mutta tutkimuksen päätteeksi tehdyissä mittauksissa magnesiumkuuri näytti vähentäneen koehenkilöiden valtimoiden jäykkyyttä. Magnesium ei vaikuttanut osallistujien verenpaineeseen.

Magnesiumin puutteen on epäilty altistavan mm. sydänsairauksille ja aivoverenkierron häiriöille, mutta yleensä hoitotutkimuksissa magnesiumlisät eivät ole tuottaneet mainittavia tuloksia. Hollantilaisten havainnot ovatkin mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat mahdollisten hyötyjen johtuvan valtimoiden jäykkyyden vähentymisestä. Tutkimuksen pienen koon vuoksi tulokset pitää kuitenkin varmistaa lisätutkimuksissa.

Suomalaissuositusten mukaan miesten tulisi saada magnesiumia 350 mg päivässä ja naisten 280 mg. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat muun muassa täysjyvävilja, kasvikset sekä pähkinät ja kahvi.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Kommentoi »