Terve.fi

Kalsium saattaa vaikuttaa aivoverenvuotopotilaan ennusteeseen

Kalsium saattaa vaikuttaa aivoverenvuotopotilaan ennusteeseen
Aivoverenvuodot saattavat olla pahempia potilaille, joiden veren kalsiumtaso on alhainen. Kalsiumin vähyys voi myös ennustaa verenpurkauman suurentumista. Lue lisää.
Julkaistu 28.12.2016

Aivoverenvuodot saattavat olla pahempia potilaille, joiden veren kalsiumtaso on alhainen. Kalsiumin vähyys voi myös ennustaa verenpurkauman suurentumista, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkimukseen osallistui 2 100 aivoverenvuotopotilasta.

Tulosten perusteella aivojen verenpurkaumat olivat suurempia potilailla, joiden veren kalsiumpitoisuus oli pieni, kuin potilailla, joiden kalsiumtasot olivat normaalit sairastumisen aikoihin. Osa potilaista kävi myös aivojen tietokonekuvauksessa seurannan aikana, ja kuvausten perusteella verenpurkaumat laajentuivat todennäköisemmin potilailla, joiden kalsiumtasot olivat alhaiset.

Kalsiumvajaus on yhdistetty pahempiin aivoverenvuotoihin aiemminkin, mutta tutkimuksia on tehty suhteellisen vähän. Nyt julkaistu tutkimus onkin tervetullut lisänäyttö kalsiumin vaikutuksista, mutta vieläkin on epäselvää, mistä yhteys tarkalleen johtuu. Kalsiumin tiedetään vaikuttavan veren hyytymiseen ja verisuonten toiminnan välityksellä myös verenpaineeseen. Nämä kummatkin mekanismit voivat selittää ilmiön. Jos myös tulevat tutkimukset päätyvät samanlaisiin tuloksiin, kalsiumtasoista huolehtiminen saattaa auttaa aivoverenvuotopotilaiden hoidossa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »