Magnesiumin puute voi lisätä diabetesvaaraa
Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ruoastaan runsaasti magnesiumia saavilla on pienempi vaara sairastua aikuisiän diabetekseen kuin niillä, joiden ruoka on magnesiumköyhää. Tutkimuksen mukaan runsas magnesiumin saanti voi tarkoittaa yli kolmanneksen pienempää sairastumisvaaraa. Tutkimuksessa huomioitiin monia tyypin 2 eli aikuisiän diabeteksen riskitekijöitä kuten lihavuus, liikunta, diabetesta sairastavat sukulaiset, tupakointi, alkoholin käyttö sekä korkea verenpaine ja veren kolesterolitasot.
Lisäksi huomioon otettiin muun muassa ruokavalion sokeri-, kuitu- ja rasvapitoisuudet. Tutkijat suosittavat syömään enemmän magnesiumpitoisia ruoka-aineita kuten kokojyvätuotteita, pähkinöitä ja vihreitä vihanneksia..
Tutkimuksessa oli mukana 85 060 naista ja 42 872 miestä. Heidän magnesiumin saantiaan arvioitiin 2-4 vuoden välein tehtyjen ruokakyselyjen perusteella. Naisia seurattiin kaikkiaan 18 vuoden ja miehiä 12 vuoden ajan. Naisista 4085 sairastui seuranta-aikana tyypin 2 diabetekseen, miehistä 1333.
Uutispalvelu Duodecim (Diabetes Care 2004;27:134-140 )
Diabetes, tyyppi 2 -Poliklinikka.net