Suonikohjut ovat yleinen vaiva. Suonikohjut ovat kohonneesta laskimopaineesta johtuvia laskimoiden laajentumia.

Suonikohjujen syynä on pintalaskimoiden läppien vioittuminen, joka johtaa laskimoiden takaisinvirtaukseen. Läppien pettäessä verta pakkautuu pintalaskimoihin, jotka kohonneen paineen alla laajenevat.

Lue suonikohjujen oireista ja suonikohjujen hoidosta.

Suonikohjuja syntyy tavallisimmin säärten alueelle. Suonikohjujen todennäköisyys kasvaa yleensä iän myötä. Muita riskitekijöitä ovat ylipaino, sukurasitus, istuma- tai seisomatyö ja naisilla raskauksien määrä.

Suonikohjut hidastavat laskimoverenkiertoa ja aiheuttavat siten turvotusta ja usein laskimotukoksen eli tromboosin tai laskimotulehduksen. Vaikeampana ja myöhäisempänä komplikaationa voi kehittyä säärihaavoja. Suonikohjut näyttävät ihonalaisilta, sinertäviltä kyhmyiltä.

Miten yleisiä suonikohjut ovat? Periytyvätkö suonikohjut? Lue lisää suonikohjuista.

Lähteet:

Venermo, M., Alaraajan laskimoiden vajaatoiminta, Lääkärin käsikirja 2016.

Alaraajojen laskimovajaatoiminta (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Verisuonikirurgisen Yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 4.3.2018). www.kaypahoito.fi

Terve.fi

Suonikohjuista

Olen 24-vuotias mies, pituutta löytyy 182cm ja painoa on noin 80kg. Normaalisti käyn suhteellisen säännöllisesti kuntosalilla ja lenkillä 2-5 kertaa viikossa. Tällä hetkellä olen kuitenkin varsin lämpimässä maassa vaihto-opiskelemassa. Reissua on takana noin 3 kuukautta ja edessä suunnilleen saman verran. Ensimmäinen kuukausi meni suhteellisen kivuttomasti, mutta sen jälkeen minulla alkoi olla ongelmia toisen jalkani kanssa; siinä on nimittäin oman diagnoosini perusteella ainakin yksi suonikohju. Ensimmäisen pullistuman jalan suonessa havaitsin noin 5 vuotta sitten hieman polven yläpuolella sisäreidessä. Viime kesänä kuntoilin aika paljon ennen reissuun lähtöä, ja samalla huomasin myös suonen tulleen hieman enemmän näkyviin sekä alaspäin että ylöspäin alkuperäistä kohtaa. Tuolloin en vielä kuitenkaan hoksannut, että kyseessä saattaa todellakin olla suonikohju. Mitään oireita ei ollut havaittavissa Suomessa. Oltuani kuukauden verran reissussa, jalkani alkoi kuitenkin oireilemaan lähes päivittäin. Samalla huomasin suonen olevan enemmän näkyvillä kuin koskaan ennen; se ulottuu nyt reiden puolivälistä pohkeen alaosaan asti. Suonikohjulle tyypillisesti se on joiltain kohdilta enemmän koholla kuin muualta. Ainakin pari pohkeen tienoilla olevaa kohoumaa on tullut näkyviin vasta reissun aikana. Olenkin nyt ruvennut miettimään, että miten minun kannattaisi tässä tilanteessa toimia. Äidilläni on myös suonikohjuja toisessa jalassaan, mutta ne eivät ole oireilleet kovin paljon. Hän kuitenkin kertoi, että nimenomaan kuumassa ilmastossa hänelläkin on ollut oireita jalkansa kanssa. Lisäksi olen ymmärtänyt, että kuumuuden (ja perintötekijöiden) lisäksi ainakin alkoholin käyttö, pitkä istuminen tai pitkä seisominen ovat suonikohjujen kannalta negatiivisia tekijöitä. Nykyisessä asuinmaassani en voi välttyä tekemästä oikeastaan mitään edellä mainituista asioista. Varsinainen urheilu on reissun aikana jäänyt myöskin melko vähiin, joskin olen yrittänyt salia, uimista ja erityisesti kävelyä harrastaa mahdollisimman paljon, sillä olen ymmärtänyt liikunnan olevan hyväksi jalalleni. Haluaisin nyt tietää, että onko tällaisten vaivojen hoito aikaisessa vaiheessa suositeltavaa/helpompaa, varsinkin kun tilanne tuntuu etenevän melko vauhdikkaasti? Hoitoa en kuitenkaan halua nykyisessä asuinmaassani suorittaa, joten aikaistettu paluu Suomeen olisi ainut vaihtoehto hoidon aloittamiseksi.