Terve.fi

Suonikohjut?

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu: 1.3.2010

Kysymys:

Hei! Olen 22v mies ja minulla on todettu kiveksen suonikohju (varikoseele), kysyisin voiko tämä aiheuttaa suonikohjujen ilmestymistä helpommin muualle kehooni verrattuna normaaliin ihmiseen jolla ei suonikohjuja ole? Voiko kiveksen suonikohju olla riskitekijä peniksen laskimovuotoon? (ns. venous leakage, kun laskimon läpät eivät estä takaisin virtausta, eikö näin tapahdu myös suonikohjussa? Voiko tämä kiveksen suonikohju siis tarkoittaa, että laskimoläpät ovat heikommat myös peniksessäni, joka voisi aiheuttaa laskimovuodon?). Minulla on myös jalkojen pakotusta ja levottomuutta joskus myös kramppeja, (mutta ei kyllä pitkään aikaan ole muistaakseni ollut) voiko tämä tarkoittaa, että minulla olisi syvemmällä lihasten sisällä olevien laskimoiden tai syvien ja pinnallisten laskimoiden välillä olevien laskimoiden vajaatoimintaa? (näkyviä suonikohjuja ei jaloissa ole). Vanhemmillani ei ole suonikohjuja, mutta levottomuutta jaloissa ainakin äidilläni, isästä ei tietoa, isovanhemmillani ei taida olla suonikohjuja (ei varmuutta), mutta toisella mummolla saattoi olla ollut, kuinka todennäköistä, että minulla olisi perinnöllinen heikkous tai vajaatoiminta laskimoläpissä tai laskimoissa? (kuinka saan siitä selvän?) Ja voiko tämmöinen perinnöllinen laskimoläppien heikkous tai vajaatoiminta (jos semmonen on) esiintyä/näkyä myös peniksen sisäisissä laskimoissa, jotka liian kovan verenvirtauksen ja paineen takia eivät kestä ja eivät pysty enää estämään veren takaisin virtausta ja tämän takia tapahtuu edellä mainittu venous leakage? Lisäksi olen tupakoinut n. 14vuotiaasta + minulla on todettu kilpirauhasen vajaatoiminta (piilevä).

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiveskohju esiintyy yleisimmin vasemmalla puolella, koska sillä puolella kiveksestä verta pois johtava laskimo on huomattavasi pidempi kuin oikealla puolella oleva vastaava laskimo. Tästä syystä laskimon sisäisiin taaksepäin virtausta estäviin läppiin kohdistuu suurempi paine ylhäältä alaspäin. Joskus nämä läpät antavatkin periksi, jolloin kiveksen laskimot laajenevat ja näyttävät kivespussissa kuin kiemurtelevana matokimppuna. Kiveskohjun ei ole todettu olevan missään syy-yhteydessä peniksen tai jalkojen laskimoläppien heikkouteen tai niiden toimintahäiriöihin. Jalkojen pakotuskaan ei voi johtua syvien laskimoiden toimintaheikkoudesta, jos jalat eivät ole turvoksissa. Jalkojen levottomuuskaan ei ole tiettävästi mitenkään laskimoiden huonosta toiminnasta johtuvaa. Tupakoinnin tai kilpirauhasen vajaatoiminnan ei myöskään tiedetä altistavan kiveskohjulle. Kiveskohjut voidaan kirurgisesti korjata varsin helposti. Jos ne ovat kovin suuret ja aiheuttavat mielestäsi kosmeettista haittaa tai jos kivekseen säteilee kipuilua, kannattaa mennä lääkäriin ja kysyä kiveskohjun korjausleikkaukseen pääsyä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.