Kauneus ja Terveys

Näin suonikohjuja hoidetaan

Näin suonikohjuja hoidetaan
Verisuonikirurgi arvioi ultraäänitutkimuksen perusteella hoitotarpeen ja valitsee sopivimman menetelmän. Leikkaus on harvoin tarpeen.
Julkaistu: 29.5.2015

Vaahtoruiskutushoito 

Kovetushoidossa eli vaahtoruiskutuksessa vajaatoimintaiseen laskimoon ruiskutetaan tulehdusreaktion aiheuttavaa ainetta, sklerosanttia. Suoni liimautuu kiinni, arpeutuu ja häviää kuukausien mittaan vähitellen kokonaan näkyvistä. Menetelmä sopii pienten laajentumien ja esi­merkiksi ohuiden, pinnallisten ve­­ri­suoniryppäiden poistoon. Hoitoon ei tarvitse valmistautua eikä sen jälkeen tarvita sairauslomaa. Tukisukkaa on pidettävä pari viikkoa.Hinta: Vaahtoruiskutushoito maksaa yksityisellä noin 600‒700 euroa/jalka. Kela-korvaus kattaa osan lääkärin vastaanottopalkkiosta mutta ei itse toimenpidettä.Lopputulos: Vaahtoruiskutushoidon jälkeen on havaittavissa pigmentaatiota, joka häipyy ajan myötä.

Laserkatetrihoito 

Paikallispuudutuksessa tehtävissä laserkatetrihoidoissa sairas laskimorunko tuhotaan kuumentamalla sen sisäpintaa polven seudusta suoneen hivutetulla katetrilla. Samalla poistetaan koholla olevat suonikohjut pistoaukoista. Kuumentaminen tuhoaa suonen, joka arpeutuu ja häviää vähitellen kokonaan. Toimenpiteeseen ei tarvitse valmistautua etukäteen. Sairauslomaa tarvitaan muutamia päiviä. Tukisukkaa on pidettävä noin viikkoHinta: Isojen suonikohjujen hoitoon sopiva laserhoito maksaa keskimäärin 2 700 euroa/jalka.Lopputulos: Laserkatetrihoito sulkee vaurioituneet suonet lämmöllä, minkä jälkeen ne surkastuvat vähitellen pois.  

Leikkaushoito 

Jos kohjut ovat erittäin kookkaat, leikkaushoito voi olla tarpeen. Leikkaus tehdään poistamalla viallinen laskimorunko nivusesta säären yläosaan ujutettavan vaijerin tai pinnin avulla. Lisäksi paikalliset kohjut poistetaan pikku viiltojen kautta virkkuukoukun kaltaisella instrumentilla. Leikkaus tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa. Sairauslomaa tarvitaan 1‒3 viikkoa.Hinta: Leikkaushoito maksaa alkaen 3 000 euroa.

Lue myös: Vältä suonikohjutAsiantuntijana dosentti Juha-Pekka Salenius, kirurgian ja verisuonikirurgian erikoislääkäri, verisuonikirurgi, Koskiklinikka, Tampere.

Kommentoi »