Terve.fi

Suonikohjuista

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala
Julkaistu: 17.1.2012

Kysymys:

Olen 24-vuotias mies, pituutta löytyy 182cm ja painoa on noin 80kg. Normaalisti käyn suhteellisen säännöllisesti kuntosalilla ja lenkillä 2-5 kertaa viikossa.

Tällä hetkellä olen kuitenkin varsin lämpimässä maassa vaihto-opiskelemassa. Reissua on takana noin 3 kuukautta ja edessä suunnilleen saman verran. Ensimmäinen kuukausi meni suhteellisen kivuttomasti, mutta sen jälkeen minulla alkoi olla ongelmia toisen jalkani kanssa; siinä on nimittäin oman diagnoosini perusteella ainakin yksi suonikohju.

Ensimmäisen pullistuman jalan suonessa havaitsin noin 5 vuotta sitten hieman polven yläpuolella sisäreidessä. Viime kesänä kuntoilin aika paljon ennen reissuun lähtöä, ja samalla huomasin myös suonen tulleen hieman enemmän näkyviin sekä alaspäin että ylöspäin alkuperäistä kohtaa. Tuolloin en vielä kuitenkaan hoksannut, että kyseessä saattaa todellakin olla suonikohju. Mitään oireita ei ollut havaittavissa Suomessa.

Oltuani kuukauden verran reissussa, jalkani alkoi kuitenkin oireilemaan lähes päivittäin. Samalla huomasin suonen olevan enemmän näkyvillä kuin koskaan ennen; se ulottuu nyt reiden puolivälistä pohkeen alaosaan asti. Suonikohjulle tyypillisesti se on joiltain kohdilta enemmän koholla kuin muualta. Ainakin pari pohkeen tienoilla olevaa kohoumaa on tullut näkyviin vasta reissun aikana.

Olenkin nyt ruvennut miettimään, että miten minun kannattaisi tässä tilanteessa toimia. Äidilläni on myös suonikohjuja toisessa jalassaan, mutta ne eivät ole oireilleet kovin paljon. Hän kuitenkin kertoi, että nimenomaan kuumassa ilmastossa hänelläkin on ollut oireita jalkansa kanssa. Lisäksi olen ymmärtänyt, että kuumuuden (ja perintötekijöiden) lisäksi ainakin alkoholin käyttö, pitkä istuminen tai pitkä seisominen ovat suonikohjujen kannalta negatiivisia tekijöitä. Nykyisessä asuinmaassani en voi välttyä tekemästä oikeastaan mitään edellä mainituista asioista.

Varsinainen urheilu on reissun aikana jäänyt myöskin melko vähiin, joskin olen yrittänyt salia, uimista ja erityisesti kävelyä harrastaa mahdollisimman paljon, sillä olen ymmärtänyt liikunnan olevan hyväksi jalalleni.

Haluaisin nyt tietää, että onko tällaisten vaivojen hoito aikaisessa vaiheessa suositeltavaa/helpompaa, varsinkin kun tilanne tuntuu etenevän melko vauhdikkaasti? Hoitoa en kuitenkaan halua nykyisessä asuinmaassani suorittaa, joten aikaistettu paluu Suomeen olisi ainut vaihtoehto hoidon aloittamiseksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Suonikohjujen takia ei tarvitse eikä kannata tulla Suomeen kesken matkan. Suonikohjujen hoidon perushoito on lääkinnällinen puristussukka, joka tukee laskimosuonia ja estää vaivan pahenemisen. Katso esimerkiksi tämä Terveyskirjaston artikkeli.

Todennäköisesti puristussukkahoito onnistuu myös nykyisessä asuinpaikassanne. Mutta vaikka osoittautuisikin, että kyseinen hoito olisi nykyisessä asuinpaikassanne vaikea järjestää, en lähtisi matkaa tämän takia keskeyttämään. Jos puristussukka ei auta, harkitaan kirurgisia hoitoja.

Ystävällisin terveisin,

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.