Terveys

Suonikohju häpyhuulissa: tavallinen, mutta ikävä raskauteen liittyvä vaiva

11.3.2011 Terve.fi

Suonikohjuja esiintyy ihmisillä yleensä raajoissa, mutta etenkin raskauden myötä niitä voi tulla hieman arempaankin paikkaan, naisten häpyhuuliin. Tämä säikäyttää monet naiset, sillä harva edes tietää, että häpyhuuliin voi ilmestyä kivuliaita, pullistuneita laskimosuonia.

Aiheesta puhutaan vähän. Helistimen Kysy asiantuntijalta -osiossa asiasta kuitenkin tiedustellaan tasaisin väliajoin. Tässä kaksi esimerkkiä:

”Olen raskaana 17 viikolla. Viimeisen kuukauden aikana on päivittäin häpyhuulissa tuntunut kovat jomottavat kivut. Häpyhuulet ovat myös ajoittain turvoksissa. Onko tämä normaalia? Voiko tuolle kivulle tehdä jotain? Ainakaan tavalliset kipulääkkeet ei tunnu auttavan.”

”Minulla on todella kivuliaat ja tulehtuneet suonikohjut häpyhuulissa. Miten niitä voi hoitaa kotona vai täytyykö käydä lääkärissä? Olen käyttänyt Bebanthenia. Käveleminenkin on todella tuskaista eikö yhdyntää voi kuvitellakaan.”

Edelliset kysymykset oli siis jätetty Helistimen Kysy asiantuntija-osioon, jossa molempiin kysymyksiin vastasi asiantuntijoista kätilö-terveydenhoitaja Jaana Kangas.

Kankaan mukaan häpyhuulten suonikohjuille ei useimmiten voi edes lääkäri tehdä mitään, vaan naisten täytyy vain odottaa, että raskaus on ohi. Häpyhuulten suonikohjut nimittäin häviävät yleensä itsestään synnytyksen jälkeen. Jotain vinkkejä helpotukseen Kankaalla onneksi naisille on.

”Suonikohjut häpyhuulissa ovat tavallinen, mutta ikävä vaiva loppuraskaudessa. Hyvä puoli on se, että ne häviävät aika pian synnytyksen jälkeen. Vaivalle ei oikein ole parannuskeinoa. Kyykistelyä kannattaa välttää, se pahentaa monesti vaivaa. Välillä voi koittaa vähentää turvotusta ja kipua painamalla kylmäpussia suonikohjuja vasten. En usko, että lääkäri voi tehdä vaivalle mitään.”

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi