Terve.fi

Raskaudenaikaiset suonikohjut ja lentäminen

Terveydenhoitaja-imetysohjaaja

Laura Merivirta
Julkaistu: 17.3.2010

Kysymys:

Hei! Olen raskaana vk20. Mieltäni askarruttaa, että onko lentäminen turvallista, jos kärsii suonikohjuista? Raskaana ollessani niitä on tullut häpyhuuliin asti ja ovat välillä kovinkin kipeät ja tuntuu paineentunnetta. Tukisukkia olen alkanut käyttämään ja olen muuten perusterve nainen. Matka olisi tarkoitus tehdä rv 27-28 ja lennon kesto on 3,5h.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pitkät, yli 4 tunnin lentomatkat saattavat suurentaa laskimotukoksen riskiä, mutta lentomatkustaminen yksistään ei aiheuta laskimotukoksia. On kuitenkin syytä tiedostaa laskimotukoksen tunnetut riskitekijät ja siihen myötävaikuttavat tekijät. Laskimotukoksen riskiä suurentavat tunnetusti muun muassa aikaisemmat laskimotukokset ja keuhkoveritulpat, pahat suonikohjut sekä raskaus.

Finnair suosittelee, että matkustaja huolehtii lennon aikana nestetasapainosta juomalla 1–2 dl vettä tai mehua lennettyä tuntia kohti. Lisäksi suositellaan kahvin ja alkoholin käytön pitämistä kohtuullisena niiden diureettisten vaikutusten vuoksi, kevyttä raajojen venyttelyä, polveen saakka ulottuvia tukisukkia yli 50-vuotiaille tai niille, joilla on riskitekijöitä, kuten raskaus. Liikkumistarve tullee tyydytetyksi, kun hoitaa nesteytyksen niin, että on käytävä WC:ssä pari kertaa pitkän lennon aikana.

Voit siis turvallisesti matkustaa noilla raskausviikoilla ja tuolla lentomatkalla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.