Kauneus ja Terveys

Mistä apu suonikohjuihin?

Työterveyslääkäri

KuvatiStock
Antto Kajava
Julkaistu: 9.4.2019

Kysymys:

Mistä apu suonikohjuihin?

Olen nelikymppinen nainen ja kärsin suonikohjuista. Pahin pulma on oikean jalan sääressä. Iltaisin jalka turpoaa nilkasta ja kuumottaa ikävästi. Kuuma sää pahentaa tilannetta. Rumasti pullottava suoni on myös ulkonäköhaitta varsinkin kesällä.

Vaiva huolestuttaa minua. Altistaako suonikohju veritulpalle? Miten paha vaivan pitää olla, jotta pääsen hoitoon julkiselle puolelle? Paljonko hoito maksaa yksityisellä? Mitkä ovat hoitovaihtoehdot? Kauanko toipuminen kestää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Alaraajoissa sijaitsevat suonikohjut eli laskimoiden pullistumat lisäävät riskiä saada alaraajan veritulppa. Suonikohjut aiheuttavat myös muita harmeja, kuten juuri turvotusta. Lieviin suonikohjuihin suositellaan puristavia hoitosukkia ensisijaiseksi hoidoksi. Ne lievittävät yleensä oireita ja ehkäisevät myös veritulppien syntymistä.

Ennen hoitosukkien ottamista käyttöön täytyy kuitenkin käydä lääkärissä ja varmistua, että alaraajan valtimoverenkierto on kunnossa. Muutoin on olemassa riski saada jopa jalkaterän kuolio.

Yksityisessä terveydenhuollossa suonikohjuja leikataan käytännössä, kun asiakas näin toivoo eikä hänellä ole mitään erityisiä terveydellisiä riskejä. Julkisessa terveydenhuollossa seula on tiukempi. Kun suonikohjut haittaavat merkittävästi toiminta- tai työkykyä, leikkauskriteerit yleensä täyttyvät. Leikkauksen tarve arvioidaan kuitenkin aina yksilöllisesti.

Nykyisin käytetyin menetelmä lienee vaahtoruiskutus, mutta myös muita tekniikoita käytetään. Verisuonikirurgi osaa parhaiten kertoa eri leikkaustavoista. Hinnat vaihtelevat paljon eri toimipaikkojen, toimenpiteiden ja kirurgien välillä. Hinnoista saat tarkempaa tietoa netistä, mutta lopullinen hinta määräytyy aina tapauskohtaisesti.

Yksi hyvä vaihtoehto on käydä näyttämässä suonikohjuja verisuonikirurgin vastaanotolla. Toinen vaihtoehto on varata aika omalle terveyskeskus- tai työterveyslääkärille, joka arvioi tilanteen ja laatii lähetteen sairaalaan.

Yleensä suonikohjuoperaatiosta toipuu hyvin nopeasti eikä se aiheuta merkittävää työkyvyttömyyttä.

Asiantuntija: LL yleislääkäri, työterveyslääkäri Antto Kajava, Lääkärikeskus Aava

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.