Kauneus ja Terveys

Valkosipulilla terveemmäksi!

Valkosipulilla terveemmäksi!
Valkosipulin tervehdyttävään vaikutukseen on uskottu tuhansia vuosia ja sitä on käytetty niin kehon kuin mielen vaivoihin.
Julkaistu: 14.11.2012

Valkosipulin on uskottu estävän sairauksia ja lisäävän voimaa ja kestävyyttä. Nykytutkimus on todentanut monet valkosipulin vaikutukset tosiksi.

Valkosipulista on moneksi. Yleensä käytetään valkosipulikynsiä, joskus myös lehtiä, joko sellaisenaan tai höyryhengitettynä, juomina, puristemehuna, siirappina, hunajassa, viinissä, hauteina, teenä, tinktuurana, mutta myös monenlaisina tabletteina ja kapseleina, kuivattuna vakioituna tai vakioimattomana jauheena, eteerisinä öljyinä, kuiva- ja vesiuutteina.

Paras terveysvaikutus on pitkällä ja säännöllisellä käytöllä, ja annostuksena noin puolikas-kokonainen kynsi päivässä.

Pieni mahdollisimman pieneksi

Mitä pienemmäksi kynsi pienitään, sen enemmän allisiinia vapautuu. Parasta on murskata raakaa valkosipulia keitettyyn ruokaan juuri ennen tarjoilua.

Tehokkaimmin valkosipulin aromit tulevat esiin puristamalla kynnet murskaksi valkosipulipuristimella tai tuoreena pilkottuna. Valkosipulista saa maukasta yrttiöljyä vaikkapa keittoihin lisättäväksi tai leivän lisukkeeksi voin asemesta.

Valkosipuleilla voi myös maustaa etikkaa, sinappia ja hunajaa. Kynsien lisäksi mausteeksi voi käyttää vihreitä valkosipulin osia ruohosipulin tavoin, esimerkiksi leivän päälle ja yrttivoihin.

Voi kasvattaa myös itse

Valkosipuleita on helppo itsekin kasvattaa. Kynnet istutetaan tai siemenet kylvetään keväällä. Varsia voi kasvattaa sisällä kukkaruukussa ympäri vuoden puolittain upottamalla kynsiä tavalliseen kukkamultaan muutaman sentin päähän toisistaan.

Pimeimpinä talvikuukausina ruukkuviljelmä kaipaa valaisua esimerkiksi loisteputkella muutamien tuntien ajan päivässä.

Satoja eri aineosia

Valkosipuli sisältää satoja eri aineosia. Suuri osa niistä on haihtuvia öljyjä, mutta myös löytyy muun muassa seuraavia hyödyllisia aineosia: fenoleja, fosfolipidejä, glutationia, B-vitamiineja, folaattia, kaliumia.

Sen alliineista syntyy luonteenomaisen tuoksuista rikkipitoista sipuliöljyä, muun muassa allisiinia allinaasientsyymin vaikutuksesta solujen murskaantuessa, joka metabolisoituu ihmiselimistössä edelleen. Kuumennuksessa tai höyrytislauksessa tiosulfinaateista muodostuu varsinkin diallyylisulfidia (DAS), diallyylidisulfidia (DADS) ja diallyylitrisulfidia (DATS) sekä ajoeeneja ja vinyyliditiinejä.

Tehoaa moneen vaivaan

Valkosipuli tehoaa sekä kroonisiin että akuutteihin vaivoihin. Flunssakautena sitä kannattaa käyttää ehkäisemään ja lievittämään flunssaa. Sitä kannattaa syödä, lisätä juomiin, silputa esimerkiksi talouspaperin sisään ja asettaa mytty yöksi sänkyyn pään lähelle, taikka yöksi sukkiin.

Mursketta voi myös sekoittaa öljyyn ja pitää rinnan päällä. Se lyhentää flunssan kestoa.

Lisäksi valkosipuli torjuu mikrobeja, sieniä ja viruksia. Se tehoaa myös bakteereihin, jotka ovat tulleet joillekin antibiooteille resistenteiksi.

Tehokas hiivasientä vastaan

Valkosipuli on limaa irrottavaa ja hikoiluttavaa. Se on myös hyvin tehokasta hiivasienitulehdusta aiheuttavaa Candida albicansia vastaan. Se estää myös mahahaavaa ja syöpää aiheuttavan Helicobacter pyroli´n kasvua. Tosin se voi olla liian vahvaa maha ja pohjukaissuolihaavasta kärsivälle.

Ilmeisesti valkosipulilla on immunostimulanttista vaikutusta ja se lisää ihmisen omia puolustusmekanismeja. Se saattaa lievittää heinänuhan ja muiden allergioiden oireita.

Parantaa rasva-arvoja

Valkosipuli on erinomaisen käyttökelpoista ehkäisemään ja auttamaan sydän- ja verisuonitaudissa. Valkosipulin parantava vaikutus rasva-arvoihin on selvempi kuin vaikutus muihin sydän- ja verisuonitautia ehkäiseviin tekijöihin. Valkosipulia voi käyttää aspiriinin asemesta vähentämään veren hyytymistaipumusta.

Se alentaa korkeaa verenpainetta laajentamalla verisuonia ja hidastamalla sydämen lyöntinopeutta, rentouttaa sydäntä ja sileää lihaksistoa. Valkosipuli on verta ohentavaa ja verihiutaleiden kokkaroitumista ja LDL-kolesterolin hapettumista estävää, se vähentää ateroskleroottisia laattoja ja niiden tarttumista toisiinsa. Hyvän eli HDL-kolesterolin osuus kohoaa. Ääreisverenkierto ja hapensaanti katkokävelyssä paranevat.

Valkosipuli auttaa laskimovaivoihin ja suonikohjuihin ja lievittää peräpukamavaivoja. Verenkiertoelimistöön liittyviä tuloksia voi tosin odottaa vasta noin kahden kuukauden säännöllisen valkosipulin syömisen jälkeen.

Apua myös painonhallinnassa

Valkosipuli saattaa auttaa painonhallinnassa. Keski-Euroopassa sitä käytetään laihdutuslääkkeenä, koska rasva lähtee elimistöstä liikkeelle. Kasvin syöminen vähentää käymis- ja mätänemisprosesseja suolistossa, joten se helpottaa ruoansulatushäiriöitä ja ilmavaivoja. Se suojaa suolistoa sieni- ja hiivainfektioilta ja akuuteilta ja kroonisilta suolistotulehduksilta estämällä patologisten bakteerien kasvua suolistossa tuhoamatta luonnollista bakteerikantaa.

Valkosipuli auttaa myös verensokerin säätelyssä. Allisiini ja muut rikkiyhdisteet kilpailevat insuliinin kanssa maksassa, mikä johtaa vapaan insuliinin lisääntymiseen veressä, jolloin insuliinia säästävä mekanismi auttaa diabeteksessa. Valkosipuli auttaa haiman insuliinituotannossa ja lisää insuliiniherkkyyttä.

Sisäisesti ja ulkoisesti

Ainakin 20 valkosipulin yhdistettä on tutkittu syövän torjunnassa. Sen on tutkimuksissa todettu vähentävän puolella mahasyöpäriskiä ja peräsuolisyöpää jopa enemmän. Valkosipuli estää kasvainten kasvua ja ehkäisee syöpää synnyttävien nitrosoamiinien muodostusta. Samoin se torjuu karsinogeeneja aktivoivia entsyymejä ja kiihdyttää sellaisten entsyymien tuotantoa jotka edesauttavat karsinogeenisten yhdisteiden poistumista elimistöstä, jolloin ne eivät pääse aiheuttamaan DNA-vaurioita.

Valkosipuli on tehokasta ulkoisesti käytettynä eri ihovaivoihin,  kuten haavoihin, paiseisiin, kovettumiin, ihottumiin, hiuspohjan ja kynsien tulehduksiin, hiustenlähtöön, hilseeseen, lihas- ja nivelkipuihin.Se parantaa myös ihon verenkiertoa. Ulkoisessa käytössä kynnet on syytä käyttää öljyssä, jotta ne eivät ärsytä liikaa. Liian vahvana valkosipuli voi aiheuttaa jopa rakkuloita iholle. Iensairauksia voi ehkäistä pureksimalla raakoja kynsiä huolella.

Uskotaan hidastavan jopa vanhenemista

Kaikkien näiden edellisten hyötyvaikutusten lisäksi valkosipulin uskotaan hidastavan vanhenemista. Se saattaa hidastaa Alzheimerin tautiin liittyvien amyloidilaattojen kertymistä aivoihin ja parantaa verenkiertovaivoista johtuvaa muistin huononemista. Aivojen verenkierto elpyy ja ikään liittyvät verisuonimuutokset hidastuvat.

Pitkäaikaisina kuureina valkosipulin uskotaan lievittävän masennusta, stressiä ja hermostuneisuutta, auttavan väsymykseen, parantavan keskittymiskykyä ja nopeuttavan toipilaiden kuntoutusta.

Kirjoittaja on professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija.

Kommentoi »