Kauneus ja Terveys

Valkosipuli vaikuttaa verenpaineeseen

Valkosipuli vaikuttaa verenpaineeseen
Valkosipulilla on yllättäviä terveyshyötyjä, kertoo tuore tutkimus.
Julkaistu: 25.5.2015

Valkosipuli ja siitä tehdyt ravintolisät vaikuttavat edullisesti verenpaineeseen henkilöillä, joilla verenpaine on koholla.

Phytomedicine-lehdessä maaliskuussa 2015 julkaistussa kokooma-tutkimuksessa käytiin läpi seitsemän tasokasta valkosipulitutkimusta. Niiden mukaan valkosipulivalmisteita syövillä henkilöillä yläpaine laski keskimäärin 6,71 yksikköä ja alapaine 4,79 yksikköä. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu valkosipulin alentavan tehokkaasti kolesterolia (5,4 %) ja veren triglyseridipitoisuuksia (6,5 %), lisäksi valkosipulin ainesosat ovat myös tehokkaita antioksidantteja.

Edullinen vaikutus terveyteen perustuu pääasiassa valkosipulin rikkipitoiseen allisiiniin ja sen johdannaisaineisiin, joilla on voimakkaan pistävä haju. Missään tutkimuksessa ei todettu valkosipulin aiheuttavan haitallisia sivuvaikutuksia, mutta joillekin tuore valkosipuli saattaa aiheuttaa lievää suoliston ärsytystä.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on katsonut seuraavien väittämien tukevan kliinistä näyttöä: valkosipuli tehostaa ruokavalion vaikutusta hyperlipidemiassa (kohonneet veren rasva-arvot), ennaltaehkäisee ikäriippuvaista ateroskleroosia (valtimoiden kovetustauti) ja valkosipulilla on lievä vaikutus kohonneessa verenpaineessa. Eri asiantuntijaryhmillä on samansuuntaiset näkemykset valkosipulin terapeuttisesta vaikutuksesta. 

Kommentoi »