Treeni ja ravinto

Kuntosali-tietopaketti

Kokosimme tietopaketin kuntosaliharjoitteluun liittyen. Löydät tietoa aina sopivan kuntosalin valinnasta lihaskuntoharjoittelun eri menetelmiin.

Teksti K&T-toimitus
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Kuntosali sopii kaikille 

Monipuolinen ja säännöllinen liikunta auttaa pitämään yllä toiminnallista lihasvoimatasoa. Mikäli lihaskunto on heikentynyt, on lihasten kuntoa helppo kasvattaa kuntosaliharjoittelulla.

Kenelle kuntosali sopii?

Valitse itselle sopiva kuntosali 

Sopivan kuntosalin löydät sen mukaan, minkälaiset tavoitteet olet itsellesi asettanut. Haluatko saada enemmän lihasmassaa vai notkeutta ja kiinteyttä? Tykkäätkö esimerkiksi treenata enemmän painoilla vai helppokäyttöisillä laitteilla?  Jo näihin kysymyksiin vastattaessa tiedät, millä palveluilla varustettua kuntosalia alat etsimään.

Valitse sopiva kuntosali

Starttiohjeet kuntosalille 

Kuntosalille tarvitset mukavat sisäliikuntavarusteet: t-paita, trikoot tai shortsit, verkkarit ja vaaleapohjaiset sisäkengät. Suositeltavat lisävarusteet ovat pikkupyyhe ja juomapullo.

Kokosimme aloittelevalle treenaajalle 10 kultaista sääntöä.

Kuntosaliharjoittelun aloittaminen

Valitse sopivat painot kuntosalilla 

Millaisilla painoilla minun pitäisi treenata? Kysymys, joka vaivaa varmasti jokaista kuntosaliharjoittelua aloittelevaa. Oikeat painot löytyvät vain itse kokeilemalla.

Hyvä yleissääntö on, että jokaisen sarjan jälkeen tulisi tuntea selkeää väsymystä kohdelihaksissa.

Painot edistymisen mukaan

Vanhassa vara parempi – kuntosalin klassikkoliikkeet 

Nämä ajattomat ja hyödylliset liikkeet tulisi jokaisen lisätä harjoitusohjelmaansa. Liikkeet ovat erittäin tehokkaita ja rasittavat useita eri lihasryhmiä samanaikaisesti.

Kuntosaliharjoittelun perusliikkeet

9 myyttiä harjoittelusta 

Mitä enemmän harjoittelua, sen enemmän lihasta? Mitä lihaksikkaampi, sen voimakkaampi? Painonhallintaan ja harjoitteluun yleensä kuuluu paljon erilaisia myyttejä. Tässä yhdeksän suosituinta.

Kuntosalin myytit

Lihaskuntoharjoittelun eri menetelmät 

Kuntosalilla treenamisen ei todellakaan tarvitse olla yksitoikkoista. Mitä eroa on paikkaharjoittelulla, kiertoharjoittelulla, patteriharjoittelulla ja yhdistelmäharjoittelulla?

Lue tarkemmin eri harjoittelumuodoista katso treeniohjelmat.

Lihasvoimaharjoittelun salat 

Lihasvoimaharjoittelua voi suositella jokaiselle kuntoilijalle, olipa sitten kyseessä painonpudotus, kunnon kehittäminen tai muuten vain terveempi elämä.

Mutta kenen puoleen kääntyä ja mistä voi saada asiantuntevaa apua?

Lisää lihasvoimaa

Lihaskunto kohdalleen 

Onko lihaskuntosi retuperällä? Lihaskunnosta huolehtiminen edes auttaa sydän- ja verenkiertoelimistöä, pitää huolta fyysisestä toimintakyvystä ja elimistön rakenteellisista ominaisuuksista.

Lihaskunto? Mistä on kysymys?

Vältä näitä virheitä kasvattaessasi lihaksia 

Olet todennäköisesti vuodattanut paljon hikeä ja kuluttanut satoja tunteja salilla lihaksia kasvattaessasi. Saatat myös vuodattaa muutaman kyyneleen, jos kovan aherruksen tulokset jäävät näkymättömiksi.

Karikot, joita tulee vältää kuntosaliharjoittelussa

Treenaatko, mutta kuntosi ei kehity? Syy voi olla tässä! 

Kun haluat liikunnasta tuloksia, pätevät samat lainalaisuudet kuin muissakin asioissa, joista haet konkreettisia tuloksia. Liikunta vaatii harjoittelua, kokemuksia ja oppimista. Jos siis haluat hyväkuntoiseksi, sinun on harjoiteltava päästäksesi tavoitteeseesi.

Kehitys pysähtynyt?

Jos käyt salilla, muista nukkua 

Treenaat oikeilla tekniikoilla ja syöt oikealla tavalla, mutta oletko aivan varma ettet vain ole unohtanut jotakin? Voi nimittäin olla, ette ole kiinnittänyt tarpeeksi huomiota lepoon ja nukkumiseen. Lihasmassalla ja unella on nimittäin selkeä yhteys.

Unella ja levolla on merkitystä myös lihasharjoittelussa

Käytkö salilla? Nämä 5 tarviketta treenikassistasi täytyy löytyä! 

Kun olet selvinnyt hankalimmasta vaiheesta ja päässyt salille, on treenikassista syytä löytyä kaikki tarpeellinen. Laadukkailla tuotteilla takaat itsellesi paitsi tehokkaan treenin, myös hyvän mielen – ja ehkä ensi kerralla aloittaminenkin on hieman helpompaa!

Tarvikkeet salille

Nelikymppisen määräaikaishuolto 

Varsinkin toimistotyötä tekevällä nelikymppisellä alkaa työura jo tuntua varsinkin kipeän niska-hartiaseudun lisäksi myös ryhdissä.

Löydät sopivat treeni- ja ruokavalio vinkit tästä jutusta

Plus viiskympisen määräaikaishuolto 

Hyvässä kunnossa oleva viisikymppinen saattaa olla parempi kunnoltaan, kuin huonossa kunnossa oleva parikymppinen.

Katso tehokas ja turvallinen treeniohjelma sekä ruokavaliovinkit!

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi