Terve.fi

Plus viiskympisen määräaikaishuolto

Plus viiskympisen määräaikaishuolto
Ikä ei tule yksin. Säännöllisesti liikuntaa harrastavilla iän aiheuttavat vanhenemismuutokset eivät ole suuria, mutta tiettyjä merkkejä näkyy ja tuntuu luonnollisesti heilläkin. Iän karttuessa ääreishermoston johtonopeus hidastuu, lihaskudos korvautuu jossain määrin side- ja rasvakudoksella, aineenvaihdunta hidastuu ja aistit heikkenevät.
Julkaistu 25.6.2012

Hyväkuntoinen viisikymppinen voi kuitenkin olla huomattavasti paremmassa kunnossa kuin huonokuntoinen parikymppinen.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa. Mitä myöhemmälle iälle aloittaminen on siirtynyt, sitä huolellisemmin startti on tehtävä. Yli 50–vuotiaan, liikuntaa harrastamattoman, pitkään liikkumattoman tai sairastelleen henkilön kannattaa käydä asianmukaisissa kuntotesteissä ja keskustella lääkärin kanssa sopivista liikuntamuodoista, liikunnan viikko- ja kerta-annoksesta sekä tehosta. Liikunta- tai terveydenhoitoalan ammattilaisen suunnittelemalla harjoitusohjelmalla pääsee turvallisimmin ja tehokkaimmin liikkeelle, mutta tärkeintä on aloittaa varovasti ja lisätä liikunta-annosta pikku hiljaa.

Laadimme Sinulle tehokkaan ja turvallisen ohjelman liikunnan aloittamiseen tai tehostamiseen. Ohjelmassa painotetaan pehmeitä ja huoltavia lajeja kuten keppijumppaa, kävelyä, kuntosalia ja uintia. Maltillisia ja miellyttäviä harjoituksia!

Kunnon ylläpito-ohjelma kepillä

Viiden viikon teho-ohjelma

Ruokavaliovinkit +viisikymppiselle

  • Syö monipuolisesti!
  • Kiinnitä erityistä huomiota suolan ja rasvan käyttöön
  • Suosi vähärasvaisia tuotteita
  • Pyri syömään runsaasti kuitupitoisia viljavalmisteita, hedelmiä, kasviksia ja marjoja
  • D-vitamiinilisän käyttö on suositeltavaa!

Totta vai tarua

Väite 1: Jos liikunnan aloittaminen on jäänyt yli 50 vuoden ikään, on turha edes aloittaa

Tarua: Liikunnan aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä.! Jo 8-10 viikon harjoittelujakson on todettu on lisäävän ikääntyvän voimaa, tasapainoa ja liikuntakykyä. Positiivisia toiminnallisia – ja mielialamuutoksia saavutetaan jo muutamassa viikossa.

Väite 2: Kuntosaliharjoittelu ei sovi ikääntyville

Tarua: Lihasten koko ja voima pysyvät miltei muuttumattomina 50-60 ikävuoteen saakka.

  • Sen jälkeen alkaa lihasmassan pieneneminen, joka johtuu:

– lihassolujen vähenemisestä, lihassäikeiden pienenemisestä, nopeiden ja hitaiden lihassolujen suhteen muutoksesta, hermoston rappeutumisesta sekä sidekudoksen ja rasvakudoksen määrän lisääntymisestä. Lihaskuntoharjoittelu hidastaa näitä muutoksia.

Väite 3: Ikääntyvän ravitsemuksella ei enää ole niin suurta väliä

Tarua: Terveellisen ja monipuolisen ravitsemuksen merkitys korostuu ikääntyvillä. Riittävä energiansaanti pitää seniorin vireänä ja aktiivisena. Monipuolinen ravinto suojaa sairastumisilta.

Väite 4: Liikunta parantaa ikääntyvän toimintakykyä ja elämänlaatua

Totta: Liikunta vahvistaa lihaksia, luustoa ja sydäntä sekä verenkiertoelimistöä,

  • pitää lihakset elastistina, nivelet liikkuvina ja tasapainon parempana. Liikunta vähentää kaatumistapaturmia, virkistää mieltä, lisää sosiaalisten kontaktien määrää ja vahvistaa itsetuntoa sekä –luottamusta.
Kommentoi »