Kauneus ja Terveys

Valitse itselle sopiva kuntosali

Valitse itselle sopiva kuntosali
Kuntoilun aloittaminen on yleensä helppoa. Elämäntapaa siitä ei niin helpolla saakaan. Yksi asia, joka vaikuttaa peruskuntoilijan asenteeseen on ehdottomasti kuntosali ja siellä käymisen mielekkyys.
Julkaistu: 25.6.2015

Kuntosaleja on nykyisin Suomessa lähes jokaisessa taajamassa. Siinä missä pienemmissä kylissä on yksi perussali, on suuremmissa kaupungeissa valinnan varaa kymmenistä eri saleista. Voiko niitä tosin enää nimittää pelkästään kuntosaleiksi? Osuvampi nimi taitaisi olla esimerkiksi hyvän olon keskus. Tarjoavathan nämä keitaat arjen aavikon keskellä mitä moninaisimpia palveluita.

Palvelut vaihtelevat 

Nykyisten kuntosalien palvelut vaihtelevat suuresti. Osa saleista keskittyy selvästi vain "olennaiseen" eli lihaskunnon rakentamiseen. Näiden salien välineet koostuvat siis enimmäkseen laitteista ja painoista, joilla parannetaan lihaskuntoa. Sitten on keskuksia, jotka tarjoavat myös jumppia, tansseja, kuntopiirejä ja muita ryhmäliikuntamuotoja. Eikä treenin jälkeen välttämättä tarvitse lampsia suoraan kotiin suihkuun, vaan useissa keskuksissa voi rentoutua saunassa. Myös solarium ja personal training – palvelut kuuluvat yhä useammin nykyaikaisen keskuksen valikoimaan.

Vinkkejä valintaan 

Kaikesta tarjonnasta itselle sopivan kuntosalin valinta voi olla vaikeaa. Alkuun pääset, kun määrittelet mihin tarvitset kuntosalia. Haluatko raataa rautojen kanssa vai rauhoittua joogan parissa? Pidätkö enemmän painoista vai helppokäyttöisistä laitteista? Näin saat hyvän kuvan siitä, millaisin palveluin varustettua kuntosalia lähdet etsimään.

Kuntosalin sijainti on myös tärkeä seikka valintaa tehdessä, jos kuntosalille täytyy mennä aina autolla tai julkisia käyttäen, on hyvin todennäköistä, että sinne ei aina ehdi tai viitsi lähteä. Hyvällä tuurilla sopiva kuntosali löytyy aivan nurkan takaa ja siellä on helppo piipahtaa, myös kiireisimpinä päivinä. Myös kuntosalin aukioloajat kannattaa muistaa tarkistaa. Etenkin, jos haluaa käydä salilla vähän erikoisempaan aikaan, kuten myöhään illalla tai aikaisin aamulla.

Jos sinua kiinnostava kuntosali tarjoaa tutustumiskäyntejä, kannattaa ne ehdottomasti käyttää hyväksi. Käynnin aikana voit tarkastaa millaisia laitteita ja palveluja kuntosalilta löytyy, kuinka täynnä kuntosali on ja huolletaanko laitteita ja suorituspaikkoja hyvin. Tutustumiskäynnillä saa myös hyvän kuvan henkilökunnan pätevyydestä ja palvelualttiudesta sekä salin tunnelmasta yleensäkin.

Kuntosaliharjoittelun hyödyllisyys 

Kuntosaliharjoittelu sopii kaiken ikäisille. Se kehittää lihaskuntoa, joka on erittäin tärkeä fyysisen kunnon ja suorituskyvyn osatekijä. Lisäksi harjoittelu kuntosalilla kehittää sydän ja verenkiertoelimistöä ja liikkuvuutta. Mieleisen kuntosalin löytämiseen kannattaa siis uhrata aikaa, jos se auttaa sinua pääsemään alkuun säännöllisessä kuntoilussa. Jos jäsenyysmaksu kirpaisee, ajattele sitä sijoituksena terveyteesi, eikä vain ylimääräisenä laskuna.

1 kommentti