Treeni ja ravinto

9 myyttiä harjoittelusta

Harjoitteluun ja painonhallintaan kuuluvat erottamasti myytit, jotka jatkavat kiertoaan sitkeästi vuodesta toiseen. Askmen.com listasi yhdeksän suosituinta myyttiä.

Teksti Atte Niemelä
Kuvat Fotolia
25.6.2015

1. Enemmän harjoittelua, enemmän tuloksia 

Lihaskuntoharjoittelu on erinomainen vaihtoehto vapaa-ajan viettoon, mutta kuntosalista ei kuitenkaan kannata tehdä toista kotia. Harjoitusvolyymin lisääminen tietyn pisteen jälkeen ei enää auta kehitystä – pahimmassa tapauksessa liiallinen harjoittelu pysäyttää kehityksen ja ylikunto uhkaa. Harjoitteleviisaasti välttääksesi ylikunnon vaarat: anna kuntosalilla kaikkesi, tee kestävyysharjoituksia ja muista levätä riittävästi.

2. Vain suuri voi olla vahva 

Lihasten koon ja voiman välinen yhteys ei ole niin suuri kuin monet uskovat. Voimaharjoittelu ei välttämättä kasvata lihasten kokoa paljoa, mutta lisää silti huomattavasti lihasten voimantuottoa.

3. Parhaat tulokset ovat mahdollisia vain uusimmilla laitteilla 

Lihaskuntoharjoitteluun tarkoitettuja laitteita tuodaan jatkuvasti markkinoille. Mitä erikoisimmat talja- ja vipuvarsilaitteet ovat tuttu näky salilla kuin salilla. Usein paras vaihtoehto on kuitenkin levytankojen ja käsipainojen käyttö. Vapailla painoilla harjoiteltaessa liikkeiden määrää rajoittaa lähinnä mielikuvitus, joten monipuolinen harjoittelu on helpompaa.

4. Kestävyysharjoittelu estää lihaskasvun 

Vaikka täysipainoinen kestävyysharjoittelu saattaa hidastaa lihasmassan kasvua, se ei kuitenkaan estä sitä. Tärkeintä on korvata aerobisten harjoitusten polttama energia, jolloin lihaksilla on kestävyysharjoituksista huolimatta riittävästirakennusaineita. Kohonneesta kestävyydestä on apua myös kuntosalilla.

5. Jenkkakahvat häviävät vatsalihasharjoituksilla 

Tuhansia vatsarutistuksia kuntosalin nurkassa pyykkilautavatsan toivossa tekemällä kehität kyllä vatsalihaksiasi, mutta lihasten päällä lepäävää rasvakerrosta harjoitukset eivät pienennä. Rasvaa ei voi polttaa paikallisesti, joten ainoa keino sixpackin esiin tuomiseksi on rasvaprosentin pudottaminen riittävän alas. Paras keino tähän on yhdistää monipuolinen harjoitusohjelma ja asianmukainen ruokailu.

6. Treenaa aina viimeiseen pisaraan 

Osa kuntosalilla kävijöistä rasittaa lihaksensa joka kerta siihen pisteeseen saakka, että nostot eivät enää yksinkertaisesti onnistu. Vaikka suorituskyvyn rajoja koettelevat harjoitukset ovat monelle mieleen, pitää harjoitusten intensiteettiä ja rasitusta vaihdella. Harjoitusohjelman tulisi olla tasapainoinen yhdistelmä sekä keveitä että raskaita harjoituksia.

7. Kiinteyttämällä rasva lihakseksi 

Rasva ei muutu harjoittelemalla lihakseksi, eikä lihas harjoituksen puutteen vuoksi rasvaksi. Lihasmassan kasvu ja rasvan palaminen ovat kaksi täysin erillistä prosessia. Rakentaaksesi lihaksia sinun tulee syödä enemmän kuin kulutat, polttaaksesi rasvaa sinun tulee kuluttaa enemmän kuin syöt.

8. Ulkonäkö on asiantuntemuksen tae 

Kuntosalillasi käyvän Brad Pitt -kloonin ajatukset harjoittelemisesta voivat kuulostaa kiehtovilta, mutta harkitse kahteen kertaan sopivatko hänen harjoitusmenetelmänsä juuri sinulle. Yksilöllisistä eroista johtuen kaverillesi sopiva harjoitusohjelma voi olla sinulle ajanhukkaa. Eräs kuntoilun tärkeimmistä kulmakivistä onkin selvittää, millaiset harjoitukset sopivat juuri sinulle. Älä kuuntele kritiikittä muiden neuvoja ja tutustu erilaisiin harjoitusmenetelmiin.

9. Jos vanhempasi ovat ylipainoisia, olet väistämättä itsekin 

Ylipainoisuus on osittain periytyvää. Siihen liittyy kuitenkin useita tekijöitä, joihin vaikuttamalla voit madaltaa todennäköisyyttä elintasokummun kasvuun. Suuri osa lihomisesta johtuu kahdesta tekijästä, joita kontrolloit täysin itse: ylensyönnistä sekä vähäisestä liikunnasta. Tässä tapauksessa voit lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: älä jumitu työpäivän jälkeen sohvalle naposteltavien kanssa, vaan aloita rentoutuminen kunnon treenillä. Harjoituksen jälkeen olet virkeämpi ja vähentynyt napostelu auttaa terveellisen ruokavalion ylläpitämisessä.

Lähde: Askmen.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi