Kauneus ja Terveys

Jos käyt salilla, muista nukkua

Jos käyt salilla, muista nukkua
Ruokavalio on kunnossa, painot ovat oikeat, liikkeet ovat oikeat.. Muuta ei sitten tarvitakaan? Väärin. Tarvitset unta, sillä lihasmassan ja unen välillä on selkeä yhteys, jota et halua suututtaa.
Julkaistu: 25.6.2015

1. Hormonit

Ensimmäinen asia, jonka uni sinulle tarjoaa, on hormonit. Keho erittää vuorokauden aikana kasvuhormonia eniten juuri silloin, kun hän on nukkumassa. Koska kasvuhormonien määrä usein korreloi lihasten kasvun kanssa, kannattaa antaa hormonimäärän maksimoitua.

Vähäisellä unella omat vaikutuksensa. Lihasmassan kasvun hidastumisen lisäksi etenkin univelkaisten miesten on huomattu kärsineen seuraavana iltana normaalia korkeammista kortisoliarvoista. Ja kortisolihan on hormoni, joka vastustaa lihasten kasvamista ja ennemminkin pyrkii hajottamaan kudoksia, joten kannattaa nukkua tarpeeksi – vähintään 8 tuntia yössä.

2. Lihaskudoksen palautuminen

Aina painoja nostellessasi rasitus aiheuttaa lihaskudokseen pienenpieniä repeämiä, joiden parantumisen huomaat lisääntyneenä voimana ja lihasmassan lisääntymisenä. Jos uni jää vähäiseksi, ei myöskään lihaskudoksen korjaantumista tapahdu. Ja kun nukut, myös immuunijärjestelmäsi korjaa koko kehon (ei siis pelkästään lihasten) vaurioita.

3. Aineenvaihdunta

Jos aikeenasi on kasvattaa lihasmassaa ilman, että rasvaa tulee mukana tai jos aiot sulattaa rasvaa lihasten päältä, toimivan aineenvaihdunnan osa nousee arvoon arvaamattomaan. Aineenvaihdunta pysyy aktiivisena, kun muistaa säännöllisen ruokailun, ruokahalun hillinnän ja kulutettujen hiilihydraattien korvaamisen oikeanlaisella ravinnolla. Jos uni jää kuitenkin vähäiseksi, se sekoittaa helposti aineenvaihdunnan.

Ei kannata siis aliarvioida unen vaikutusta, vaan pikemminkin suhtautua siihen yhtenä lihasmassan kasvattamisen päätekijöistä.

Kommentoi »