Treffit

Treffit edessä? Mitä treffeillä kannattaa tehdä? Entä miten menestyä deittailussa? Lue vinkkimme!

Treffit nostattavat usein verenpainetta sekä hyvässä että pahassa – miten kaikki sujuu, tykkääköhän se minusta, entä jos on kiusallista? Treffit ovat onnistuessaan täydellinen tapa tutustua uuteen ihmiseen. Treffit voivat tietysti olla myös pariskunnan tapa viettää kahdenkeskistä aikaa, jolloin niihin ei yleensä liity samoja paineita kuin sinkuilla. Treffit ovat parhaimmillaan romanttinen tapa irtautua arjesta, kokea jotain ainutlaatuista yhdessä ja keskustella asioista, jotka ovat itselle tärkeitä. Mutta miten täydelliset treffit sitten rakennetaan?

Treffit sovitaan perinteisesti joko kahvilaan tai baariin. Treffit voivat tietysti olla myös aktiiviset: treffeillä voi mennä golfaamaan, melomaan, kävelylle, teatteriin, leffaan, keikalle tai taidenäyttelyyn. Olennaista on, että treffit tuntuvat molemmista hyvältä ja sopivat heidän persoonaansa. Yhdelle vieraan ihmisen kanssa keskustelu kahvilassa on painajainen, toiselle taas ajatus seinäkiipeilystä tuntemattoman tyypin kanssa aiheuttaa ahdistusta. Paras keino saada onnistuneet treffit on kysyä toiselta mielipidettä. Toisaalta jos ihminen on hyvin ujo, hän voi kokea helpottavana sen, että toinen ehdottaa, mihin treffit voisi sopia. Yhteiset kiinnostuksenkohteet helpottavat treffien sopimista. Siksi onkin hyvä, että ennen kuin treffailu edes alkaa, osapuolet ovat jutelleet vaikka netissä tai puhelimessa.

Onnistuneet treffit edellyttävät, että toista osapuolta kuuntelee. Esitä hänelle kysymyksiä ja osoita kiinnostusta hänen elämäänsä kohtaan. Yhtä tärkeää on huomioida, kuunteleeko toinen sinua. Jos hän kertoo vain itsestään eikä kysy mitään, toiset treffit kannattaa jättää sopimatta. Ei ehkä kannata kertoa ihan kaikkia traumojaan ja ongelmiaan ensimmäisillä treffeillä. Toisaalta on hyvä olla avoin ja rehellinen: ei esimerkiksi kannata sanoa, ettei halua lapsia, jos haluaa (lapsenhankinta ei tosin ole paras keskustelunaihe ensitreffeille, se kun voi pelästyttää treffikumppanin). Eksän haukkumista kannattaa välttää. Vaikka olisi ujo, olisi hyvä pystyä kertomaan itsestään edes jotain, jotta ei vaikuta liian torjuvalta. Hymy, ystävällisyys ja rentous vievät pitkälle.

Treffailu tai deittailu jakaa ihmisiä: toisille treffailu on osa arkea, joillekin deittailu taas on todella vieras kokemus. Se, onko treffailu ihmiselle ominaista vai ei, ei tietenkään kerro, onnistuvatko treffit. Menestyksekäs deittailu edellyttää kykyä kuunnella, lukea tilannetta ja olla oma itsensä ilman esittämistä. Deittailu tai treffailu tuo mieleen amerikkalaisen kulttuurin, jossa tapailu on yleisempää kuin Suomessa eikä usein merkitse sitoutumista mihinkään. Ihminen voi tapailla montaa ihmistä yhtä aikaa ilman, että sitä pidetään törkeänä. Toisaalta deittailu on helpottunut Suomessakin, kun Tinderin kaltaiset sovellukset tuovat treffikandidaatit suoraan seuranhakijan kännykkään.

Sinkut eivät välttämättä ole sen rutinoituneempia deittailijoita kuin varatutkaan. Toisaalta sinkut voivat kyynistyä, jos he käyvät useilla treffeillä ja kaikki vaihtoehdot osoittautuvat huonoiksi. Sinkut saavat kuulla mitä omituisimpia ennakkoluuloja. Jotkut kuvittelevat, että kaikki sinkut haluavat kumppanin tai että sinkut käyvät joka päivä treffeillä eri ihmisen kanssa. Kumpikaan oletuksista ei pidä paikkaansa. Sinkut ovat erilaisia samoin kuin vakiintuneetkin. Jotkin sinkut ajattelevat, että treffailu on hauskaa ja hyödyllistä, toiset sinkut taas viihtyvät vallan hyvin yksin eivätkä etsi seuraa. Sinkut voivat halutessaan osallistua myös pikatreffeille, joita on alettu järjestää Suomessakin. Pikatreffeillä yhden seuralaisen kanssa puhutaan lyhyesti ja siirrytään sen jälkeen seuraavaan. Tällainen treffailu on katsantokannasta riippuen joko loistava tai hyvin pinnallinen tapa tutustua ihmisiin.

Nettitreffit lienevät yleisimpiä tapoja etsiä seuraa. Nettitreffit olivat aikaisemmin halveksittu tapailun muoto, ikään kuin nettitreffit olisivat jotenkin epäaidompi vaihtoehto kuin ihmisen tapaaminen netin ulkopuolella. Jos ajatellaan, miten moni päätyy treffeille kännisen baari-illan päätteeksi, on selvää, ettei tämä vaihtoehto ole sen syvällisempi. Nettitreffit on ilmiö, joka tulee todennäköisesti yhä kasvamaan. Parhaimmillaan nettitreffit onnistuvat paremmin kuin treffit, joissa kumppani on valittu sattumanvaraisesti ulkonäön perusteella. Joissakin seuranhakupalveluissa voi kertoa hyvin tarkasti, minkälainen ihminen on ja mitä etsii. Tällöin toiseen voi tutustua paremmin jo ennen treffejä.

Treffailu ei ole vakavaa. Jos yhdet treffit menevät pieleen, aina tulee uusia. Ethän siis ota maailmaa liian vakavasti vaan ota rennosti, niin treffit onnistuvat paremmin!