Kauneus & Terveys

Yli-innokkuus ei kannata uudessa suhteessa

Yli-innokkuus ei kannata uudessa suhteessa

Innokas viestittely on usein se ensimmäinen merkki, josta vastapuoli saa kuvan, että toinen on erittäin kiinnostunut. Liiallisesta huomiosta saattaa tulla hieman epämiellyttävä tai jopa ahdistunut olo. Miksi yli-innokkuus saa usein huomion kohteen perääntymään ja mielenkiinnon hälvenemään?
Teksti Heli-Maria Wiik
Kuvat Thinkstock
Mainos

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbown mukaan hyvä suhde vaatii tilaa ja itsenäisyyttä molemmilta osapuolilta ja molemmille osapuolille.

– ‘Erittäin kiinnostunut’ avaa ovia johonkin sellaiseen suhteeseen, jossa tuota itsenäistä tilaa eli happea ei ihmiselle jää. Siksi yli-innokkuus aiheuttaa luonnollisesti hitusen ahdistusta. Pelkoa siitä, että toinen on aina-läsnä, happea-antamaton tilasyöppö, jonka rinnalla ennen pitkää tukehtuu, hän analysoi.

Miksi suurin osa meistä haluaa“paeta" tässä tilanteessa?

Stolbow sanoisi pikemminkin, että suurin osa ei “ymmärrä” paeta kyseisessä vaiheessa.

– Jollain voi olla niin suuri huomioiduksi ja arvostetuksi tulemisen tarve, että vaikka toisen asenne hieman ahdistaakin, lähdetään matkaan, koska halu siihen pieneenkin rakkauden palaseen, jota suhde lupailee, halutaan ottaa hinnalla millä hyvänsä, hän avaa lukkotilannetta.

Stolbowsta on tärkeää, että suhteessa pidetään yllä tervettä pientä omaa tilaa.

–llman sellaista yksikään kukka/suhde ei kukoista vaan tukehtuu, hän tarkentaa.

Lue myös: Voiko parisuhteessa edetä liian nopeasti?

Miksi tulkitsemme ylimääräistä huomioita näin?

Parisuhdekouluttaja Stolbown mukaan suhteen itsenäisyys ja yhteenkuuluvuus pitää olla tasapainossa.

– Jos toinen aloittaa jo alkumetreillä rakentamaan koko ajan kaikkea yhteistä, herättää tämä ilman muuta epätoivoisen kuvan sekä terveen pelon siitä, ettei toinen käsitä sitä, että suhteessa on oltava omaa tilaa, jotta kumpikin voi voida hyvin, hän sanoo.

Lue myös: Älä tee näitä deittailuvirheitä

Mitä pelkoja yli-innokkaan osapuolen taustalta voi löytyä?

Yli-innokkuus kertoo usein epätoivosta.

–‘Nyt tai ei koskaan’ –efekti on inhimillinen mutta tie varsin lyhyt. Kaikki ne jotka etsivät kumppania, haluavat toki löytää jonkun mutta eivät ketä tahansa. Yli-innokas uskoo, että hänen asemansa vahvistuu jos hän antaa toiselle mahdollisimman paljon huomiota. Hän myös uskoo, että kaikki haluavat samankaltaista suhdetta kuin hän itse. Yli-innokas on lisäksi epävarma omasta arvostaan ja siksi pitää esimerkiksi yhteyttä koko ajan yllä, ettei toinen unohda, Stolbow tarkentaa ja lisää:

– Yli-innokkuus voi myös tuntua painostukselta toisen osapuolen mielessä. Ihmiset ovat eri rytmisiä ja erilaista suhdetta tavoittelevia. Hienoa olisi, jos kaikki osaisivat ilmaista alusta saakka suoraan haaveensa ja toiveensa, jotta epäselvyyttä ja uupumusta ei syntyisi. Kehotan testaamaan suoruudella vastapuolen ymmärryksen siitä, kuinka parisuhteessa kommunikoidaan.

Asiantuntijana parisuhdekouluttaja Marianna Stolbown.

Lue myös:

10 treffiseuraksi kelpaamatonta miestyyppiä

Hyvä parisuhde – mitä siltä on lupa odottaa ja toivoa?

Onko parisuhde mahdoton tehtävä?

Julkaistu: 23.3.2015