Voiko parisuhteessa edetä liian nopeasti?

Voiko parisuhteessa edetä liian nopeasti?
Lukija eteni suhteessaan tukka putkella avioon ja perustamaan perhettä. Voiko suhteessa edetä liian nopeasti? Kostautuuko se myöhemmin? Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa.
Julkaistu 14.1.2016

Mies kosi minua neljän kuukauden seurustelun jälkeen ja nyt olen raskaana. Etenemmekö liian nopeasti? Voiko nopeus tappaa tunteen – pitäisikö tunteille antaa enemmän aikaa? Voiko tämä kostautua myöhemmässä vaiheessa?

Olet löytänyt ihanan rakkaan, joka on kosinut sinua suurien rakastumisen tunteiden aikana ja nyt odotatte yhdessä vauvaa. Elämääsi on nopeasti tullut paljon uutta, onnellista ja hyvää, ja nyt sinua pelottaa, että tämä kaikki tapahtui liian nopeasti.

Mieleesi nousee myös kysymyksiä siitä, josko tämän hyvän saaminen vielä jotenkin kostautuu sinulle tai teille myöhemmin. Ikään kuin joutuisitte maksamaan jälkijättöisesti velkaa siitä, että etenitte nopealla tahdilla kohti unelmianne.

Olisipa jotenkin helpottavaa, jos voisin sanoa varmuudella, mikä olisi oikea tahti edetä suhteessa, toimia perhetoiveissa ja yhteenmuutoissa. Sellaista ei kuitenkaan ole olemassakaan. Elämää, eikä etenkään rakkautta, voi pelkällä järjellä toimittaa, vaikka jonkin verran järkeä mukana kannattaakin aina kuljettaa.

Monta tapaa onnistua

Mielestäni rakkaussuhteessa voi onnistua ja epäonnistua tuhansin eri tavoin.

Jotkut odottavat vuosikaupalla naimisiinmenoa, mutta eroavat sitten jo ennen ensimmäistä hääpäivää. Toiset kiirehtivät ulkopuolisten kauhuksi heti vihille ja perhettä perustamaan, mutta voivat kasvaa vuosien saatossa onnellisiksi yhdessä parina ja perheenä.

Joskus toimintaamme ajaa rakkaudenhuuma, joskus pelko, toisinaan luottamus ja toisinaan juuri halu varmistaa asiat, jotteivät ne vain karkaisi omista käsistä. Vaikka kuinka olisi tekevinään järkipäätöksiä, tunteet vaikuttavat päätöksiimme etenkin merkittävissä ihmissuhteissa hyvin voimakkaasti.

Keskeisimmät seikat pikasuhteissa

Rakkaus kasvaa vapaudessa, ei säännöissä, aikatauluissa tai normeissa. Teillä on taatusti tiedossa sopeutumista monin tavoin uuteen tilanteeseenne, jotka ovat edenneet nopeasti. Saatte ja joudutte samanaikaisesti tutustumaan toisiinne vielä kumppaneina, kun kasvatte samalla myös perheeksi ja vanhemmiksi toistenne rinnalle.

Jos on haavoittavaa kokea jotain ikävää, tekee myös hyvien asioiden saaminen olon hyvin haavoittuvaksi. Keskeiseksi nouseekin se, miten rakennatte yhdessä tulevaa, miten sitkeästi jaksatte tutustua toisiinne ja olla armollisia itsellenne ja toisillenne siinä, ettei kaikkea voi vielä tuntea ja tietää vähäisemmän yhteisen kokemusmäärän vuoksi. Samanaikaisesti teitä kannattelee ihana rakastumisen tuoreus, suuri ihastuksen määrä ja onni kasvaa yhdessä pienokaisen vanhemmiksi.

Kaikkea hyvää tulevaanne!

Hei Sinulle! Olen Maaret Kallio, psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija. Työni koostuu moninaisesta ihmismielen ihmettelystä niin vastaanotolla, luennoilla kuin kirjoittaen. Tällä Rakkauden polku -palstalla vastaan kysymyksiin liittyen aina ensitapaamisesta eri teille lähtemiseen. Lisää minusta voit lukea nettisivuiltani www.maaretkallio.com.

Kommentoi »