9 askelta suudeltavampaan suuhun

9 askelta suudeltavampaan suuhun
Olet ollut ihanilla treffeillä mukavan tyypin kanssa, ja näyttää siltä, että ensisuudelman aika on pian. Odotuksia täynnä oleva tilanne voi muuttua äkkiä epämiellyttäväksi, kun ryntäät vessaan tarkistamaan suutasi.
Julkaistu 25.6.2015

Hyvä tapa välttää edellinen skenaario on huolehtia säännöllisesti suun hygieniasta. Alle on listattu How Stuff Works -sivuston vinkkejä, joita noudattamalla suusi on aina suudeltavassa kunnossa.

1. Pese hampaasi 

Ensimmäinen ja kaikista olennaisin keino pitää suu terveenä on pestä hampaat ainakin kahdesti päivässä – aamuin ja illoin. Älä keskity vain hampaisiin, sillä jokaisella pesukerralla sinun pitäisi puhdistaa myös kieli ja kitalaki. Suu on täynnä tahmeaa bakteeriainesta, jota kutsutaan plakiksi. Syönnin jälkeen plakki vapauttaa happoja, jotka hyökkäävät hampaan kiilteeseen ja voivat ajan kuluessa tuhota kiilteen. Tuloksena on reikiintyminen.

Käytä pehmeää hammasharjaa, ja muista vaihtaa se 3–4 kuukauden välein – aiemmin, jos harjakset harittavat tai irtoilevat. Harjaa hellästi, sillä hinkkaaminen voi kuluttaa kiillettä ja ärsyttää ikeniä.

2. Käytä hammaslankaa 

Pelkkä harjaaminen ei riitä – sen lisäksi sinun pitää käyttää hammaslankaa kerran päivässä. Hammaslanka auttaa poistamaan plakkia ja ruoantähteitä hampaiden välistä sekä hampaiden ja ikenien välistä.

Hammaslankaa saa eri paksuisena ja monissa muodoissa, kuten tavallisena, makuversiona tai vahattuna. Kokeilemalla eri tyyppejä löydät suosikkisi. Esimerkiksi hyvin ohut hammaslanka on hyvä vaihtoehto, jos hampaasi ovat tiiviisti toisissaan kiinni. Erittäin pehmeä hammaslanka taas kohtelee herkkiä ikeniä hellemmin.

3. Ehkäise pahanhajuinen hengitys 

Jos odotat saavasi suukon, haluat varmasti välttää pahanhajuista hengityksen. Tätä varten sinun on ensin ymmärrettävä, mistä pahanhajuinen hengitys johtuu. Hengityksen hajuun vaikuttaa ruokavalio, hammashygieniasta huolehtiminen, tupakointi ja yleinen terveys. Vahvat ruoat, kuten sipulit ja valkosipulit kulkeutuvat ruoansulatuksen jälkeen verenkiertoa pitkin keuhkoihin, joten niiden hajun huomaa, kun hengität ulos. Lisäksi, jos et käytä hammaslankaa ja hammasharjaa säännöllisesti, ruoka jää suuhusi ja mätänee hautoen bakteereja.

Myös tietyt terveysongelmat voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Sylki auttaa poistamaan ruokaa ja bakteereja, mutta kuiva suu ehkäisee hajua aiheuttavien osien poistumisen. Pahanhajuinen hengitys voi myös olla merkki terveysongelmista, kuten nenäongelmista, diabeteksesta tai maksan, munuaisten tai ruoansulatuksen poikkeavuuksista.

4. Minimoi sokerin syönti 

Yritä vähentää niiden ruokien syöntiä, jotka tarjoavat suun bakteereille lisätehoja. Näitä ruokia ovat erityisesti lisätty, jalostettu ja luonnollinen sokeri. Itsestään selviä sokerin lähteitä ovat makeiset ja limsat, mutta kannattaa myös ottaa selvää muiden ruokien ravintosisällöstä. Monissa ruoissa on sokeria, vaikka sitä ei tulisikaan ajatelleeksi.

Jotkin ravitsevissakin ruoissa, kuten hedelmissä ja täysjyvätuotteissa, voi olla luonnollisia sokereita. Näitä ei tarvitse välttää, mutta yritä pestä hampaasi niiden syömisen jälkeen. Lisää ruokavalioosi ruokia, jotka ovat hyväksi hampaille ja ikenille, kuten vähärasvaiset maitotuotteet (kalsiumin takia) sekä sitrushedelmät ja tummanvihreät kasvikset (C-vitamiinin takia).

5. Käy hammaslääkärillä 

Käy hammaslääkärillä säännöllisesti. Kerran puolessa vuodessa on tavallisin suositus. Jotkut ihmiset kuitenkin välttävät hammastarkastuksia pelon tai mahdollisen kivun takia. Tämä pelon voi selättää keskustelemalla hammaslääkärin kanssa, joka osaa hoitaessaan ottaa ahdistuksesi huomioon.

Hammaslääkärikäynnillä voidaan huolehtia useista eri asioista, kuten hampaiden puhdistuksesta, tarkastuksesta tai korjaavasta työstä, joka täytyy tehdä. Hammaslääkärisi voi myös havaita terveysongelmia, kuten suusyövän, ja vaatia röntgenkuvia nähdäkseen paremmin hampaidesi ja luustosi tilan.

6. Vältä tupakointia 

Tupakointi voi todellakin tuhota suudeltavan sun. Se aiheuttaa kellastuneita hampaita, pahanhajuista hengitystä ja ienten vetäytymistä. Jos siis haluat terveen suun, älä käytä tupakkatuotteita.

Tupakan vakavampiin terveyshaittoihin kuuluvat hampaiden menetys, syöpä, luukato sekä epäonnistuneet hammasimplantit. Tutkijoiden mukaan tupakoitsijoilla on todennäköisemmin ienongelmia, hammaskiveä ja puuttuvia hampaita kuin niillä, jotka eivät tupakoi.

Ironista on, että tupakoitsijoiden ikenet eivät vuoda verta yhtä helposti kuin niiden, jotka eivät tupakoi. Tämä ei kuitenkaan johdu terveemmistä ikenistä vaan siitä, että nikotiini supistaa verisuonia.

7. Ehkäise tahrat 

Suudeltavassa suussa hampaiden pitäisi olla mahdollisimman valkoiset. Hampaiden tummumista voi ehkäistä usealla eri tavalla. Hammaslääkärillä käynti kahdesti vuodessa voi auttaa suuresti, sillä kosmeettinen puhdistus ehkäisee tahroja asettumasta paikalleen. Säännöllinen harjaaminen ja hammaslanka ovat tärkeitä, kuten myös tummumista aiheuttavien tuotteiden, kuten tupakan, kahvin ja teen vähentäminen.

Vaikeampia tahroja varten hampaat saattavat kaivata valkaisua. Tämä kannattaa teettää ammattilaisella, vaikka hammaslääkärisi voikin suositella sinulle myös sopivaa kotipakkausta. Tahroja poistavat hammastahnat ovat usein hankaavia ja voivat vahingoittaa hammaskiillettä.

8. Vältä ientulehdusta 

Kukaan ei halua suudella suuta, jossa ikenet ovat veriset. Ientulehdukseen kuuluvat turvonneet ja verta vuotavat ikenet. Se on epämiellyttävää ja voi johtaa jopa hampaiden menetykseen. Ientulehdus johtuu ikeniä ärsyttävästi palkista. Jos tilannetta ei korjata, hapot voivat rikkoa kudoksen ja aiheuttaa periodontiittia, joka aiheuttaa korjaamatonta luu- ja ienkatoa.

Ientulehduksen voit välttää harjaamalla hampaat säännöllisesti ja käyttämällä hammaslankaa.

9. Käytä suuvettä 

Hampaiden harjauksen ja hammaslangan käytön lisäksi hammaslääkärit suosittelevat suuvettä. Suuveden avulla voi hallita ientulehdusta, tarjota hampaille fluoria ja ehkäistä pahanhajuista hengitystä.

Tehokkaan suuveden voit tehdä myös itse huuhtelemalla suun suolavedellä (teelusikallinen suolaa yhteen kupilliseen lämmintä vettä) poistaaksesi plakkia ja tappaaksesi hajua aiheuttavat bakteerit.

Kommentoi »